понедељак, 20 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Radul begov konak

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Radul begov konak

Još jedan svedok burne prošlosti timočke krajine i veran svedok pristva Turaka na ovim prostorima je Radul begov konak. Ovo zdanje nalazi se u centru Zaječara, u ulici Ljube Nešića, koja je ujedno i trgovački deo grada.

prema podacima Narodnog muzeja u Zaječaru kome ovaj konak pripda, nije poznato kada je sagrađen i ko je biovlasnik konaka ali, pretpostavlja se da je po oslobođenju Timočke krajine od Turaka 1833. godine, konak dobio novog vlasnika, Radul bega.

Po sultanovom naređenju, Turci su morali da napuste novooslobođene nahije, a svoja nepokretna dobra da ustupe srpskoj upravi ili prodaju hrišćanima. Tako je i takozvani čardak, od nekog nepoznatog turčina, otkupio tada najbogatiji Grljanac, Radul Gligorijević, kasnije poznat po nadimku Radul-beg.

Godine 1976. završen a je rekonstrukcija i adaptacija čardaka, a 2008. godine, sredstvima Ministarstva kulture u Beogradu, izvršena je nova sanacija objekta.

Na spratu je smeštena stalna postavka “Stari Zaječar” koja prezentuje materijalnu i duhovnu kulturu grada XIX i XX veka, u prizemlju je galerijski prostor u kome se, pored likovnih izložbi odvijaju i drugi raznovrsni programi. Prostor Radul begovog konaka je i omiljeno mesto okupljanja mladih.

Related posts