уторак, 14 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Centar kulturnih zbivanja u Timočkoj krajini je Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Centar kulturnih zbivanja u Timočkoj krajini je Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Pozorište u Zaječaru formirano je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište.Za veoma kratko vreme, zaječarsko Pozorište izraslo je u uglednu i dobro organizovanu kulturnu ustanovu, koja je svoju delatnost u početku vršila na području Timočke krajine.

Na inicijativu ljudi iz zaječarskog teatra 1965. godine u Zaječaru je osnovan jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji – Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

„Dani Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, osnovani su 1992.godine , a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za jednu od najprestižnijih.

Od 2009. godine održava se i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu, smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz zemlje i inostranstva.

Za više od 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, spada u naznačajnije institucije kulture na istoku Srbije.

Od marta 2018.godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru , čime se proširuje delatnost ove kulturne institucije.

Related posts