четвртак, 9 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Tragovi tetrarhije na prostoru opštine Negotin (Vrelo Šarkamen)

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Tragovi tetrarhije na prostoru opštine Negotin (Vrelo Šarkamen)

Ljudi koji obilaze Timočku krajinu jako su zainteresovani da posete atraktivne predele, kojih na ovim prostorima ima u velikom broju. Arheološka nalazišta su posebno zanimljiva turistima koje interesuje istorija, na prostoru Timočke krajine ističu se dva nalazišta iz doba tetrarhije, dve carske palate Feliks Romulijana kod Gamzigrada i Vrelo Šarkamen nadomak Negotina.

Kasnoantički lokalitet Vrelo Šarkamen nalazi se 25 km zapadno od Negotina. Rimsko nalazište Vrelo nalazi se na desnoj obali Vrelske reke, na 6 km zapadno od sela Šarkamen, kod Negotina. Ovaj lokalitet prvi je zabeležio Feliks Kanic 1889. godine, a arhitekta Đurđe Bošković skicirao je 1947. godine vidljive objekte: utvrđenje, most i hram – na desnoj obali Vrelske reke i terme – na levoj obali. Prva arheološka istraživanja na Šarkamenu preduzeli su kustosi Muzeja Krajine u Negotinu, Milica i Đorđe Janković 1975. godine, kada su nađeni delovi carske porfirne skulpture.

Otkriveno je više objekata na desnoj i na levoj obali Vrelske reke: A – utvrđenje carske rezidencije, B – carski mauzolej, C – konsekrativni tumul, D – platforma od kamenih ploča uz zapadnu stranu mauzoleja, E – kasnoantički objekat uz južnu kulu zapadne kapije utvrđenja, F – metalurška radionica zapadno od memorijalnog kompleksa, G – objekat kvadratne osnove zapadno od tumula (zidana grobnica), H – ekonomski objekat na desnoj obali Vrelske reke, I – velika građevina (bazilika) na levoj obali Vrelske reke i J – ekonomski objekat (horreum) severozapadno od utvrđenja.

Fragmenti porfirne skulpture cara na tronu nađeni su na padini južno od memorijalnog kompleksa. U mauzoleju je sahranjena carica-majka sa setom zlatnog nakita. Kompleks na Šarkamenu podignut je prema Galerijevoj palati Felix Romuliana na Gamzigradu i memorijalno – sakralnom kompleksu na Maguri, posvećenom caru i njegovoj majci Romuli.

Carska palata „Vrelo“ Šarkamen koja se nalazi na prostoru opštine Negotin predstavlja danas biser turističke ponude ove opštine, koji privlači turiste u velikom broju.

Related posts