петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Protest radnika Ziđina u Boru zbog plata i kolektivnog ugovora

Protest radnika Ziđina u Boru zbog plata i kolektivnog ugovora

Deo radnika kineske kompanije „Ziđin Koper“ (Zijin Copper) u Boru, na istoku Srbije, protestovao je 26. januara zbog plata i Pravilnika o radu, za koji smatraju da je štetan po zaposlene.

Glavni zahtevi radnika i predstavnika sindikata su da im se povećaju plate u odnosu na rastuće troškove života i da se donese novi Kolektivni ugovor po uzoru na onaj koji je bio na snazi pre nego što je kineska kompanija Ziđin 2018. preuzela od države Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

Na protestu je učestvovalo nekoliko stotina radnika.

Radnici su na nekoliko sati blokirali sve ulaze u topionicu, čime su onemogućili ulaz i izlaz vozilima iz fabričkog kruga.

„Samo blokiramo teške kamione, puštamo hitnu pomoć, vatrogasce i policiju. Peške može da ide ko hoće i da ide na posao“, naveo je za RSE Dragan Elek, iz Sindikalne organizacije topionice.

Miodrag Milić, radnik u topionici i jedan od učesnika protesta izjavio je za RSE da od svojih zahteva neće odustati.

„Prvenstveno hoćemo da sačuvamo i svoje budžete i svoje dostojanstvo“, naveo je Milić.

Kompanija Ziđin Koper oglasila se saopštenjem dan uoči najavljenog protesta radnika.

Uprava kompanije je navela da će prosečna zarada u 2023. godini biti povećana za 10 odsto.

„Novom ponudom, koja je dodatno poboljšana u odnosu na odredbe važećeg Pravilnika o radu, Srbija Ziđin Koper predvidela je rast neto zarada za zaposlene i u ovoj godini, tako da će prosečna plata tokom 2023. vredeti više od 120.000 dinara“, navela je uprava kompanije 25. januara.

Radnici, međutim, traže da im se zarade povećaju za 14,3 odsto po preporuci Socijalno-ekonomskog saveta.

To telo čine predstavnici Vlade Srbije, više sindikalnih udruženja radnika i Unije poslodavaca, a osnovano je 2001. sa ciljem uspostavljanja socijalnog dijaloga.

Žarko Radulović, predsednik Sindikata topionice Bor za RSE je naveo da najavljeno povećanje plata od 10 odsto nije prihvatljivo.

„Mi to ne prihvatamo, mi prihvatamo da razgovaramo, da sednemo za sto sa njima i da pregovaramo“, naveo je Radulović.

Uslov pod kojim bi radnici i predstavnici sindikata, kako je naveo, seli da pregovaraju je donošenje novog Pravilnika o radu.

Taj pravilnik kompanija Ziđin Koper donela je u decembru 2022. nakon isteka Kolektivnog ugovora koji je bio na snazi uoči privatizacije bivšeg RTB-a Bor 2018. godine.

„Sporno (u Pravilniku) je usklađivanje zarada sa onim što je predložio Socijalno-ekonomski savet, što kineski vlasnik neće nikako da prihvati“, naveo je za RSE Radulović.

Ovo nije prvi protest radnika kompanije Ziđin Koper u kom traže povećanje zarada.

Prethodni su organizovali 12. januara, sa istim zahtevima.

Kompanija Ziđin je u saopštenju od 25. januara navela da je sa novom ponudom povećanja zarada od 10 odsto upoznala i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

To ministarstvo je ranije za RSE navelo da je uključeno u pregovore između radnika i uprave kompanije, ali da nisu imali uvid u Pravilnik o radu i druga dokumenta kompanije Ziđin kao i da nisu nadležni za pitanja donošenja tih akata.

Ziđin u Srbiji eksploatiše bakar, zlato i druge rude.

Ova kineska kompanija preuzela je 2018. Rudarsko topioničarski basen u Boru (RTB Bor). Trenutno, prema podacima kompanije, u njoj radi 6.200 radnika.

Ziđin Koper se u više navrata suočavao sa sudskim postupcima i optužbama za zagađenje životne sredine u istočnoj Srbiji.

Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/protest-radnici-zijin-plate/32241174.html

Related posts