петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
15 miliona dinara Muzeju krajine za arheološke projekte u 2022. godini

15 miliona dinara Muzeju krajine za arheološke projekte u 2022. godini

Muzej Krajine u Negotinu je u ovoj godini za različite arheološke projekte na teritoriji opština Negotin i Kladovo dobio oko 15 miliona dinara. Prema rečima Gordana Janjića arheologa i muzejskog savetnika u muzeju Krajine, ova godina se može smatrati najplodonosnijom kada su finansijska sredstva u pitanju.

Janjić ističe da je razlog za ostvarivanje te finansijke podrške pre svega komunikacija sa institucijama koje se bave arheologijom u našoj državi. Janjić je naglasio da negotinski muzej pokriva teritorijalno i opštinu Kladovo, a obzirom da se radi veliki projekat Limesa rimske utvrđene granice od kladova pa do ušća Timoka u Dunav, u ovoj godini su podržani i projekti koji su se radili na teritoriji pomenute opštine.

Do sad su završena četiri projekta koji se tiču arheoloških istraživanja, a kako Janjić ističe uskoro će biti pokrenut projekat konzervacije nepokretnih ostataka na arheološkom nalazištu Vrelo Šarkamen.

Na rezidencijalno memorijalnom kompleksu u Šarkamenu ove godine su rađena iskopavanja, dok su prošle godine preskočena iskopavanja ali je realizovan Lidar projekat. Lidar sistem podrazumeva avionsko snimanje određenog područja, i kako Janjić ističe rezultati su više nego zadovoljavajući jes tamo postoji još dosta toga što treba istražiti u godinama koje dolaze.

Related posts