петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Stipendiranjem studenata do sigurne budućnosti

BUDUĆNOST GRADA ZAJEČARA: Stipendiranjem studenata do sigurne budućnosti

Kako motivisati mlade ljude nakon završenih studija da se vrate u radni grad i tamo započnu svoju karijeru? To je pitanje o kojem svi razmišljaju, a još uvek nije dat najbolji odgovor.

Grad Zaječar već godinama u nazad izdvaja određena finansijska sredstva za stipendiranje kako najboljih studenata, tako i onih čija su zanimanja deficitarna.

Ukoliko ste redovno upisali drugu godinu studija na nekom od državnih fakulteta u Srbiji i imate najmanju prosečnu ocenu 7,5, studirate o trošku država, a pritom se obrazujete za neko od sledećih zanimanja: Diplomirani fizičar, Diplomirani hemičar, Diplomirani biolog, Diplomirani farmaceut, Diplomirani matematičar, Diplomirani filolog za francuski, španski, еnglеski, nеmački i poljski jеzik, Diplomirani inžеnjеr građеvinarstva – hidromrеža, Diplomirani inžinjеr građеvinarstva – niskogradnja, Diplomirani inžinjеr drumskog saobraćaja, Diplomirani inžinjеr saobraćaja, Diplomirani socijalni radnik, Diplomirani inžеnjеr еlеktrotеhnikе-smеr programiranjе, Diplomirani inžеnjеr еlеktrotеhnikе- mеhatroničar, Diplomirani inžеnjеr еlеktrotеhnikе- smеr еnеrgеtikе, Doktor vеtеrinarskе mеdicinе, Diplomirani inžеnjеr poljoprivrеdе za zaštitu bilja, Diplomirani inženjеr mašinstva, Diplomirani inženjеr informacionih tеhnologija i Diplomirani muzičar.
Možete konkurisati za gradsku stipendiju, obzirom da je raspisan konkurs za dodelu stipendija grada Zaječara studentima visokoškolskih ustanova u školskoj 2021/2022. godini.  

U školskoj 2021/2022. godini iz sredstava budžeta grada Zaječara, stipendiraće se, od druge godine studija, studenti visokoškolskih ustanova čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Zaječara i koji su prvi put upisali zimski semestar odgovarajuće godine studija.

Pored navedenih, pravo da konkurišu imaju i studenti ostalih visokoškolskih ustanova, akademskih studija u trajanju od četiri godine, sa najnižim prosekom ocena 8,50 iz prethodnih godina studija, kao i studenti bez roditeljskog staranja, sa najnižim prosekom ocena 7,50 iz prethodnih godina studija.

Kako ističu u lokalnoj samoupravi, oni ne mogu da otvaraju nova radna mesta ili da zapošljavaju ali imaju mehanizam pomoću kojeg mogu da privuku investitore i stvore im povoljnu poslovnu klimu. Sa druge strane stipendiranjem studenata pokazuju da misle na budućnost grada i na taj način šalju poruku da svi koji žele da se vrate u rodni grad, to mogu i da urade jer su i više nego dobrodošli.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.  

Related posts