четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju, Aleksandra Čamagić posetila Kladovo

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju, Aleksandra Čamagić posetila Kladovo

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju, Aleksandra Čamagić, razgovarala je sa rukovodstvom lokalne samouprave u Kladovu o aktuelnim problemima iz te oblasti. Ona je posle radnog sastanka istakla, da opština Kladovo pored direktnih finansijskih davanja porodici, aktivno radi i na stvaranju uslova da mladi ljudi ostanu u mestu u kom su rođeni jer izdvaja značajna sredstva u odnosu na aktuelni budžet i naglasila da je ova opština jedna od najpozitivnijih primera kada je reč o nastojanju lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije za povećanje stope nataliteta.

– Naš zajednički zadatak mora biti da radimo na tome da zadržimo mlade u mestima u kojima su rođeni i mestima u kojima su se školovali. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji ima otvorene konkurse vezane za pomoć udruženjima i organizacijima, jačanje porodice, pomoći mladima i sprečavanje negativne migracije mladih, osnaživanje i podršku ženama, sprečavanje nasilja u porodici, a za koje se možea plicirati u bilo kom trenutku, rekla je Aleksandra Čamagić i podsetila da je turizam u strateškim dokumentima opštine Kladovo označen kao jedna od najvažnijih privrednih grana koja će omogućiti da se zadrži stanovništvo.

Kada je reč o drugim merama koje pozitivno utiču na populacionu politiku treba naglasiti da u opštini Kladovo na primer, ne postoji lista čekanja dece za upis u vrtić, dok svi đaci prvaci dobijaju besplatne udžbenike, istakao je pomoćnik predsednika opštine, Nikola Vuković i dodao da osim investicija u infrastrukturu, opština Kladovo iz budžeta roditeljima novorođene dece na ime jednokratne pomoći isplaćuje po 40.000 dinara, dok je za svako treće dete taj iznos stotinu hiljada dinara. Aleksandra Čamagić je istakla da je opština Kladovo samo jedna u nizu sredina koje će predstavnici ministarstva obilaziti u narednom periodu, jer, kako kažu, ne postoji bolji način sagledavanja situacije na lokalu od direktnog razgovora sa predstavnicima lokalnih zajednica.

Izvor: https://www.kladovo.org.rs/vest-pomonica-ministra-za-brigu-o-porodici-i-demografiju-u-kladovu-1363.htm

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts