субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici posetio Rogljevačke i Rajačke pivnice

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici posetio Rogljevačke i Rajačke pivnice

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici nakon posete Kladovu, posetio je i Negotin. Fabrizi je obišao Rogljevačke  i Rajačke pivnice gde je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i vlasnicima pivnica i proizvođačima vina.

Cilj ove posete je obilazak  projekata koje finansira EU kroz program „#EuzaTEBE – za kulturno nasleđe i turizam“. “ Sredstva koja su obezbeđena za opštinu Negotin kroz pomeniti projekat Iznose oko dva miliona evra. „Cilj nam je da ovo impresivno mesto, koje je jedinstveno pretvorimo u turističku atrakciju“, rekao je ambasador Fabrici na Rogljevačkim pivnicama.

 Od 2001. godine, Evropska unija je kroz brojne projekte u Srbiji uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u zemlji. Ovom prilikom je načelno dogovoreno da će opština Negotin u narednih mesec dana pripremiti svu neophodnu projektnu dokumentaciju.

Ambasador Fabrici je izražavajući svoje impresije, naglasio da se prvi put sreće sa ovakvim građevinama poput pivnica u Rajcu i Rogljevu, te da mu je posebno interesantan podatak da su to objekti u kojima niko ne živi, a da je toliki napor uložen u njihovu izgradnju samo da bi se u njima skladištilo krajinsko vino. „Činjenica da se pivnice ne prodaju, te da se po tradiciji nasleđuju i ostaju u porodici, trebalo bi iskoristiti u svrhu razvoja turizma, kako bi se privukao veliki broj stranih turista“, podvukao je ambasador Fabrici.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts