четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
U Kladovu su ozvaničeni radovi na rekonstrukcije tvrđave Fetislam vrednosti 1.300,000 evra

U Kladovu su ozvaničeni radovi na rekonstrukcije tvrđave Fetislam vrednosti 1.300,000 evra

U Kladovu su ozvaničeni radovi na rekonstrukcije tvrđave Fetislam vrednosti 1.300,000 evra. Kako ističu predstavnici lokalne samouprave ralizacija pomenutog projekta doprineće boljem pozicioniranju ove opštine na turističkoj mapi Balkana.

Srednjovekovna tvrđava Fetislam  pretstavlja važan je deo ne samo srpskog, već i evropskog kulturnog nasleđa, te je Evropska unija  je kroz
projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, opredelila 1.300,000 evra za revitalizaciju tvrđave Fetislam. U okviru radova biće rekonstruisani Varoš kapija sa pratećim bedemima i lagumima, letnja pozornica i priobalne kule u Malom gradu.

Predstavnik nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Tomislav Knežević, istakao je da rekonstrukcija tvrđave Fetislam nema samo kulturni značaj već i ekonomski, on je naglasio da je turizamozbiljan generator ekonomskog i finansijskog napretka i zbog toga je projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ usmeren i u tom pravcu. Knežević je dodao i da pored obnove kulturnog nasleđe, treba podići i kvalitet usluga.

Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo zahvalio je Evropskoj uniji i GIZ-u na velikoj podršci i uspešnoj saradnji, ne samo na rekonstrukciji tvrđave, već i šire, ističući da će ralizacija pomenutog projekta doprineti boljem pozicioniranju ove opštine na turističkoj mapi Balkana.

U vizitor centru unutar tvrđave Fetislam organizovana je izložba đačkih likovnih radova na temu „Tvrđava Fetislam“, 10 najboljih je projekat
„EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ nagradio tablet računarima.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts