четвртак, 2 маја, 2024

20 godina sa vama
U Srbiji koronavirusom zaraženo 3.105 osoba

U Srbiji koronavirusom zaraženo 3.105 osoba

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirani uzorci 1.893 osobe, od kojih je 238 bilo pozitivno.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija precizirala da je do danas hospitalizovano 2.107 pacijenata, na respiratoru se nalazi 136 obolelih, dok je ukupno testirano 14.240 osoba.

Ona je naglasila da je u poslednja 24 časa preminulo još pet osoba kao posledica infekcije ovim virusom, pri čemu su četiri osobe muškog, a jedna ženskog pola.

U našoj zemlji je od početka epidemije preminula 71 osoba, a smrtnost u ovom momentu iznosi 2,29 odsto.

Kisić Tepavčević je navela da je distribucija hospitalizovanih pacijenata u odnosu na ustanove gde se leče sledeća: na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije nalazi se 41 pacijent, u Klinici za infektivne bolesti KC Niš 26, u KC Vojvodine 130 i u KC Kragujevac 67 osoba.

Takođe, kako je dodala, u KBC „Dragiša Mišović“ zbrinuto je 259 pacijenata, na Klinici za pulmologiju KC Srbije 80, u KC Niš u staroj zgradi hirurgije 25, na Klinici za pulmologiju u KC Niš 58, u KC Niš – zgrada nekadašnje rehabilitacije 25, u KBC „Zemun“ 340 i u KBC „Zvezdara“ 364 osobe.

Ona je precizirala da su na Beogradskom sajmu smeštene 232 osobe, u Hali „Čair“ Niš i hotelu „Centroturist“ 279, u hali 1 Novosadskog sajma 123 i u Vojnoj bolnici Karaburma 64 pacijenta.

Kisić Tepavčević je navela da je u improvizovanim bolnicama u Srbiji trenutno smešteno približno 650 osoba, uz napomenu da u njima, po pravilu, nema dugog zadržavanja, dok u bolnicama prosečno zadržavanje traje oko dve nedelje.

Epidemija je pod kontrolom, ocenila je ona i ukazala na to da procenat pozitivnih na prisustvo koronavirusa nije porastao, iako je povećan broj testiranja.

Kisić Tepavčević je potvrdila i da je prisustvo ovog virusa potvrđeno kod 12, od ukupno 223 zaposlena u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Procedure su iste kao i u svim drugim ustanovama, i tu smo vršili preraspodelu zdravstvenih radnika sa Institutom za mikrobiologiju. Oni su tamo i svakodnevno pomažu da se održi masovno testiranje koje smo planirali, objasnila je ona.

Epidemiolog Predrag Kon ukazao je na to da Srbija ulazi u šestu nedelju epidemije koronavirusa, što je vreme kada je epidemiološka kriva u maksimumu.

Prema njegovoj oceni, potpuna zabrana kretanja sprečila bi da virus u narednom periodu uđe u neku osetljivu populaciju i dovede do eksplozije obolelih, što bi poništilo sve što je do sada urađeno u suzbijanju epidemije.

Cilj zabrane je, kako je ponovio, da se dopre do svesti ljudi kada je reč o tome da su kontakti neprihvatljivi u ovom trenutku.

U vreme praznika kontakti među ljudima su češći i to je najosetljiviji period, nakon kojeg će biti jasnije da li ćemo uspeti da potisnemo virus, koji ima snagu i aktivnost samo onda kada ima mnogo zaraženih, naglasio je Kon.

On je objasnio da postoji kritična masa kada se virus pokreće i može ponovo da dobije sposobnost i da izaziva oboljevanja.

Imamo malo povećanje broja zaraženih u odnosu na jučerašnji dan, ali i dalje imamo zaravnjenje, odnosno nemamo skok, što je ogromna stvar, istakao je on i preneo da ima podršku kolega epidemiologa u stavu da je zabrana kontakata apsolutno najbolja mera.

Kon je ukazao na to da će vernici ovaj vikend slaviti Uskrs po gregorijanskom kalendaru u posebnim uslovima, ali da svi građani treba da shvate da se donetim merama štiti život i da je to jedini razlog zbog čega se od građana traži da ih poštuju.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts