четвртак, 2 маја, 2024

20 godina sa vama
U Srbiji još tri osobe preminule od koronavirusa

U Srbiji još tri osobe preminule od koronavirusa

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da je u našoj zemlji od poslednjeg izveštaja do danas do 15 časova testirano 2.159 osoba, od kojih je 275 pozitivnih, a u poslednja 24 časa preminule su još tri osobe.

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija precizirao da je ukupno hospitalizovano 2.436 pacijenata, a na respiratoru se u ovom momentu nalazi 145 osoba.

On je naveo da je do danas u Republici Srbiji testirano ukupno 16.399 osoba koje su ispunjavale sve kriterijume definicije slučaja, i dodao da su od tri preminule osobe dve ženskog, a jedna muškog pola, a prosečna starost preminulih je 68,6 godina.

Ministar je naglasio da su od početka epidemije preminule 74 osobe .

On je naveo da se na Infektivnoj klinici i Klinici za pulmologiju KC Srbije nalazi 119 pacijenata, u KC Niš 163, u KC Vojvodine 137, u KC Kragujevac 72, KBC „Dragiša Mišović“ 258, KBC „Zemun“ 340, KBC „Zvezdara“ 341 i Opštoj bolnici Pančevo 130 pacijenata.

Takođe, kako je dodao, u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu smeštene su 323 osobe, u Hali „Čair“, hotelu „Centroturist“ i Studentskom domu Medicinskog fakulteta u Nišu 361, u hali 1 Novosadskog sajma 127 i na VMC „Karaburma“ 65 pacijenata.

U Srbiji je koronavirusom zaražen i 441 zdravstveni radnik, od čega se 258 nalazi u bolnici sa srednjom i težom kliničkom slikom, dok su ostali u privremenim bolnicama, ukazao je Lončar.

Ministar je, govoreći o domovima za stare, preneo da su zaključno sa današnjim danom 32 korisnika pozitivna i oni su zbrinuti, kao i 13 zaposlenih u tim ustanovama.

On je istakao da je potvrđeno da su u domu za stare u Smederevu preminule dve osobe, ali da ni u jednom od ova dva slučaja nema potvrde za prisustvo koronavirusa.

Prema informacijama iz tog doma, korisnik je imao obostranu pneumoniju. Epidemiološke ekipe su tamo, preduzete su sve mere i očekujemo rezultate. Posebnu pažnju obraćamo na domove za stare i preduzimamo sve da sprečimo ulazak virusa u te ustanove, poručio je Lončar.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji je zaraženo i 27 dece, koja su dobrog stanja, a njihovo praćenje se nastavlja.

Lončar je najavio da će za smeštaj pacijenata sa lakom kliničkom slikom biti iskorišćene i specijalne bolnice u banjskim centrima, jer njihovi kapaciteti odgovaraju onome što nam je potrebno.

Ako je nešto specijalna bolnica, podrazumeva se da ima medicinski kadar i, uz pojačan iskusan kadar koji već sada radi sa pacijentima pozitivnim na koronu, imaćemo kapacitet, objasnio je ministar.

Takođe, kako je rekao, u Srbiji je rešen problem servisera za respiratore koji su stigli iz Kine, tako što su postojeći servisi preuzeli servisiranje na sebe, u komunikaciji i saradnji sa proizvođačem.

Lončar je napomenuo da za ostale respiratore, koji su dolazili u manjem broju iz Nemačke i drugih zemalja, već postoje ovlašćeni servisi koji decenijama popravljaju svoje uređaje.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da su oni koji su oboleli od virusa korona u Srbiji u proseku imali između 15 i 20 kontakata, koji takođe moraju biti ispitani na prisustvo tog virusa.

On je objasnio da taj broj zavisi, pre svega, od godina starosti obolelog, odnosno od toga da li je reč o radno aktivnom delu stanovništva ili starijim osobama, navodeći da je najviše bilo radno aktivnih, pa su kontakti relativno veliki, dok su kod starijih oni neuporedivo niži.

Kon je najavio da će tokom leta, na reprezentativnom uzorku, biti urađeno ispitivanje kako bi se utvrdilo kakav je imunitet populacije, uz napomenu da će, kada se sve vrati u normalu, najosetljivije grupe biti stariji i deca.

Prema njegovim rečima, za postepeno popuštanje restriktivnih mera potrebno je najmanje dve nedelje jasnog smanjenja broja novih infekcija.

Nalazimo se u najznačajnijoj nedelji po pitanju infekcija i ovo je maksimum, ponovio je on i preneo da je neposredno pre konferencije razgovarao sa predsednikom Republike, koji se interesovao za to kada se može očekivati popuštanje mera i kada će struka raspravljati o tome.

Kon je ocenio da to može biti krajem aprila, pri čemu će se sa velikim oprezom odlučivati o postupnom ukidanju mera.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts