уторак, 26 јануара, 2021

20 godina sa vama
Danas se obeležava Svetski dan Roma

Danas se obeležava Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava 8. aprila, s ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi. Mnoga romska udruženja u našoj zemlji aktivno deluju u oblasti socijalnih, kulturnih i sportskih projekata kako bi se poboljšala sveobuhvatna situaciju romske populacije. Širom sveta 8. April  se obeležava kao dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. 

Udruženje Društva Roma Zaječar čestita Svetski dan Roma, 8. april, svim Romima sveta i ovim povodom obraćaju se javnosti sledećim saopštenjem;

Ovo je za nas poseban dan u istoriji jer je romski narod 1971. godine u Londonu na Svetskom kongresu, doneo važnu odluke za svoj narod, a tiče se obeležja poput izgleda zastave i himne. Od tada pa do danas romski narod pretrpeo je različite promene. Na žalost i ako država Srbija čini napore da svi budemo jednaki, stiče se utisak da u mnogim oblastima poput ZAPOŠLJAVANJA i STANOVANJA, sve smo dalji i dalji od jednakosti… Diskriminacija je i dalje prisutna u svim oblastima. Ono sto je pozitivno i od posebnog značaja jeste obrazovanje i tu imamo najbolje razultate. Afirmativnim merama i kroz aktivno učešće pedagoških asistenata, naša deca upisuju predškolsko obrazovanje i nastavljaju školovanje kroz osnovno obrazovanje. Upisuju srednje škole, a nakon toga visoke skole i fakultete i to je za svaku pohvalu. Na žalost zbog problema koje je prouzrokovao COVID 19, a po preporuci Vlade RS zbog širenja virusa, nećemo ovaj dan obeležiti kulturno- umetničkim programom koji uvek ima za cilj zbližavanje romskog i ne romskog naroda.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts