субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
U Kladovu je održana  Inauguraciona konferencija u okviru projekta „Tajne Đerdapskih srednjovekovnih tvrđava“

U Kladovu je održana Inauguraciona konferencija u okviru projekta „Tajne Đerdapskih srednjovekovnih tvrđava“

U Kladovu je održana  Inauguraciona konferencija u okviru projekta „Tajne Đerdapskih srednjovekovnih tvrđava“. Ovaj projekat se sprovodi u okviru programa prekogranične saradnje Rumunija -Srbija 2014-2020, koji kofinansira Evropska unija putem intstrumenata za predpristupnu pomoć II (IPA II). Program implementira Ministarstvo finansija Republike Srbije, odeljenje za ugovaranja i finansiranje programa koje finansira Evropska unija. Projekat realizuju opština Kladovo, kao vodeći partner i opština Drobeta Turnu Severin kao partner. Opšti cilj projekta je promovisanje i povećanje turističkih potencijala prekogranične teritorije, opština Kladovo i Drobeta Turnu Severin.

Projekat predviđa formiranje novog prekograničnog turističkog brenda „Tajne Đerdapskih srednjovekovnih tvrđava“ odnosno povezivanje tvrđava ,,Severin“ i ,,Fetislam“ u jedinstvenu turističku ponudu. Ukupna vrednost projekta je 760 482,08 evra, budžet opštine Kladovo 569 529,08 evra od toga je učešće srpke strane 85 429,37 evra.  Budžet  rumunskih partnera na ovom projektu iznosi 190 953,00 a njihovo učešće je 15% od te sume. Projekat podrazumeva između ostalog revitalizaciju malog grada u tvrđavi Fetislam, postavljanje turističke signalizacije kao i izradu monografije o tvrđavama. „Opština Kladovo svoj razvoj naslanja i na razvoju turizma, te je obaveza lokalne samouprave  da građanima obezbedi dobre uslove za život i rad, i mi se tim izazovom susrećemo svakodnevno“, istakao je na konferenciji predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić.

Projektom „Tajne Đerdapskih srednjovekovnih tvrđava“ predviđena je i organizacije simpozijuma na temu srednjevekovnih tvrđava, kao i obuka za lokalne poslenike u turizmu, zatim i izrada promo materijala …

Nosilac ovog projekta je opština Kladovo, dok je opština Drobeta Turnu severin partner na projektu. projekat traje 21 mesec.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts