субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Međunarodni dan žena 8. mart (VIDEO)

Međunarodni dan žena 8. mart (VIDEO)

Kada su žene zaposlene u tekstilnoj industriji 8. marta 1857. demonstrirale ulicama Njujorka protestujući protiv loših uslova rada i niskih plata obeležile su početak borbe za ravnopravnost žena i muškaraca. Policija ih je rasterala, ali su žene dva meseca kasnije osnovale sindikat i zahvaljujući njihovom radu, protesti 8. marta postali su tradicija.

Kako bi obeležili ovaj dan i pokazali dragim ženama u svojoj okolini koliko im znače, mnogi kupuju poklone, najčešće cveće, ali za one koji vole da poklon ostane za uspomenu na policama još dugi niz godina tu su knjige.

Sa druge strane ima onih koji smatraju da se politički i socijalni značaj Dana žena izgubio, ali ne treba zaboraviti da je borba žena za ravnopravnost svakodnevna. Te i pokazivanje poštovanja i pažnje prema njima treba biti svakog dana, a ne jednom godišnje. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts