четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Kompanije se još uvek mogu prijaviti za dualno obrazovanje (VIDEO)

Kompanije se još uvek mogu prijaviti za dualno obrazovanje (VIDEO)

Kroz zajedničke projekte Ministarstva prosvete sa Privrednim komorama i ministarstvima Austrije, Švajcarske i Nemačke još 2011. godine uveden je koncept dualnog obrazovanja u Srbiji. Od tada pa do danas napravljen je pomak, te se sve više kompanija interesuje za pristupanje ovakvom vidu obrazovanja.

Iako je zvanični rok za dostavu izjava kompanija istekao 31. januara iz Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga kažu da im se zainteresovani mogu javiti do kraja februara.

Dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacije i planom i programom nastave i učenja.

Učenje kroz rad realizuje se u skladu sa školskim kalendarom tokom školske godine u periodu od 8.00 do 20.00, najduže šest sati dnevno, odnosno 30 sati nedeljno, u skladu s planom i programom nastave i učenja. Učenik koji obavlja učenje kroz rad ima pravo na naknadu, koja se isplaćuje jednom mesečno, najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec po svakom satu provedenom na učenju kroz rad u neto visini od najmanje 70 odsto minimalne cene rada.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts