петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaštitite vodovodne instalacije od smrzavanja

Zaštitite vodovodne instalacije od smrzavanja

S obzirom da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi. Vodomerna skloništa bi trebalo da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika. Što se vodovodne mreže u Zaječaru tiče, sve one aktivnosti u cilju pripreme za zimski period koje su u nadležnosti Javno komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar obavljene su na vreme.

„S obzirom da smo ušli u zimski period sa veoma niskim temperaturama na vreme smo odradili pripremu instalacija za ovakvu vrstu dešavanja, tako da nismo imali nešto pojačani broj kvarova u prethodnom periodu i u tom smislu ćemo nastaviti dalje sa pripremama i intervencijama da do takvih kvarova ne dođe. Ono na šta nismo mogli da utičemo to su instalacije naših korisnika, pa ovom prilikom molim korisnike da svoje vodomere zaštite. Na njima je da li će to uraditi slamom, stiroporom ili nekim drugim izolacionim materijalom“, rekao je Marko Paunović, direktor JKP „Vodovod“ Zaječar.

Građani, koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci, trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije. Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju, trebalo bi, takođe, obezbediti. Zato je potrebno da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts