петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Ovih dana objavljen je Pravilnik o podsticajima za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih  i prehramenih proizvoda, kojim se definišu posebni podsticaji za unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača kroz nabavku opreme u takozvanim sektorima mleka, mesa, vina, piva i jakih alkoholnih pića.

„Ovaj pravilnik definiše opredeljenje Ministarstva poljoprivrede da stimuliše proizvođača da se opredeljuju za viši stepen obrade proizvoda poput npr. nabavke nove opreme za uzorkovanje, prijem, preradu, punjenje i pakovanje mleka i proizvoda od mleka kako bi na taj način ostvarili i veće prihode, a time poboljšali ukupni bilans poljoprivrede. Kod ovih investicija pravilnikom su obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva, ali koja posluju u svojstvu preduzetnika, privredna društva ili zemljoradničke zadruge, dakle ovo ne važi za porodična poljoprivredna gazdinstva već za krupnije privredne subjekte“, rekao je Saša Stamenković ,savetodavac u PSSS Agroznanju Zaječar.

Pored uobičajenih uslova kada su u pitnju državni podsticaji proizvođači u sektoru mesa moraju imati ispunjene veterinarsko sanitarne uslove i dnevni kapacitet klanja manji od 10 goveda, odnosno 50 svinja, ovaca ili koza, odnosno 4000 brojlera.

„U sektoru mleka utvrđen je kapacitet za preradu koji ne može biti manji od 3000 litara mleka na dan. Proizvođači piva moraju biti upisani u Centralni registar objekata u skladu sa propisima koji uređuju bezbednost hrane i moraju imati proizvodnju na godišnjem nivou od 10000 hektolitara. Vinari takođe treba da budu upisani u vinogradarski registar i vinarski registar u skladu sa Zakonom kojim se uređuje vino“, dodao je Stamenković.

Sve je češća praksa Ministarstva da proizvođači za podsticaje mogu da konkurišu nakon objavljivanja javnog poziva, tako će biti i u ovom slučaju.

Vrednost investicije u opremi u objektima za preradu mleka i mesa i proizvodnju vina, piva i jakih alkoholnih pića za koje će se podnositi zahtevi za ostvarivanje prava na podsticaje, treba da bude jednaka ili veća od 400 000 dinara. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik iz tog može da ostvari u kalendarskoj godini je  5 000 000  dinara

U skladu sa aktuelnom uredbom kojom se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti realizovane investicije umanjene za iznos PDV-a, odnosno u iznosu od 65% na područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts