петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Virtuelna šetnja Romulijanom veoma zanimljiva posetiocima

Virtuelna šetnja Romulijanom veoma zanimljiva posetiocima

Na osnovu realnih parametara urađene su idealne rekonstrukcije svih objekata koji se nalaze na teritoriji arheološkog nalazišta Feliks Romulijana. Po tome je osmišljena i napravljena takozvana virtuelna šetnja kao jedan od sadržaja koje Romulijana nudi svojim posetiocima.

„Ljudi koji dolaze trebalo bi na neki način da dobiju mogućnost da dožive kako se nekada živelo na Romulijani, zato smo na osnovu realnih parametara urađene rekonstrukcije svih objekata i praktično podignuta u 3D. Postoji ta virtuelna šetnja koju je lako aktivirati pokretom ruke. Ona ima prateću priču na srpskom i engleskom. Malo je data živost u smislu da je tu prisutno i rastinje i uređenje same palate, naročito što znamo koliko su Rimljani voleli biljke, cveće, vodu, česme i fontane“, objasnila je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar i dodala da se mogućnost te virtuelne šetnje može dobiti u jednoj od kula starijeg utvrđenja. „U drugoj kuli starijeg utvrđenja na zapadnoj kapiji nalazi se hologram i timeline. Oni koji ne mogu, iz nekog razloga, da odu do Muzeja i vide sve originale mozaika i ostalog, sve to mogu videti na Romulijani, uz dodatna objašnjenja i linkove koji pružaju još informacija.“

Interaktivni istorijski sadržaji na Romulijani zanimljivi su starijim i mlađim posetiocima.

Carska palata je najočuvaniji primer Rimske dvorske arhitekture, a grad su činili: carska palata, mali hram, veliki hram, horeum, terme.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts