петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Kako sačuvati povrće od pojave bolesti

Kako sačuvati povrće od pojave bolesti

Ovog leta česte padavine uticale su na smanjenje prinosa i kvaliteta voća i povrća. Malo sunca, a mnogo kiše doprinele su pojavi raznih vrsta bolesti krompira, paprike, paradajza, ali i ostalih biljnih kultura. Iz Poljoprivredne savetodavne službe „Agroznanje“ podelili su par saveta kako na najbolji način zaštititi povrće.

„Ako govorimo o proizvodnji paprike, zbog prisutnih bakterioza u zasadima paprike koje se šire kada je ujutru zbog rose list vlažan, znači ako se na donjem listu paprike primete oreolne pege i ako se javlja žutilo pa lišće opada, potrebno je primenjivati bakarne preparate i to na 5 do 7 dana, odnosno posle svake kiše. Preporučujemo da proizvođači primenjuju preparate sa korisnim bakterijama, takozvanim plemenitim bakterijama koje se mogu naći u poljoprivrednim apotekama“, rekla je Slavica Dželatović, savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj savetodavnoj službi.

Ona je dodala: „U ovom periodu trebalo bi da se nastavi sa redovnom zaštitom, odnosno prihranom paprike, prvenstveno kalcijumom zbog pojave ožegotina na listu gde proizvođači prvo posumnjaju da je bolest, ali to je u ovim stresnim uslovima jedna fiziološka promena gde je došlo do nedostatka kalcijuma.“

Prema rečima meteorologa i narednih dana biće nestabilno vreme sa mogućim pojavama lokalnih pljuskova, što dodatno otežava poljoprivrednicima. Ukoliko se budu pridržavali saveta stručnjaka kvalitet prinosa može biti bolji.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts