четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Protesti zbog visoke cene goriva održani i u Zaječaru

Protesti zbog visoke cene goriva održani i u Zaječaru

Građani nezadovoljni povećanjem cene goriva u petak su, svojim vozilima, u Zaječaru blokirali kružni tok u centru grada. Saobraćaj je od 17 časova obustavljen na sat vremena, a sam protest je protekao mirno. Specifičnost ovog protesta jeste da su se građani organizovali preko društvenih mreža, a odaziv širom Srbije bio je veliki. Podsećamo da je od početka godine prosečna maloprodajna cena benzina viša za 6,1 odsto, odnosno 8,79 dinara po litru, dok je dizel poskupeo 7,5 odsto ili 11,3 dinara za litar.

Ovim protestom vozači su, u više gradova Srbije, želeli da skrenu pažnju na visoku cenu goriva, koja je u regionu jedino niža od albanske. Zahtevi vozača jesu da se usvoji nova cena goriva koja neće biti viša od 110 dinara po litru za dizel i 120 dinara za benzin. Traži se  i novi proračun cene goriva i to tako da se obračunava kada se na osnovnu cenu benzina uračuna porez pa tek onda doda akciza, koja ne sme biti viša od 50 odsto osnovne cene benzina. Takođe se zahteva da cena plina ne sme biti veća od polovine cene bezolovnog benzina.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

Related posts