петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Ekipa Zaječara se plasirala na Državno takmičenje u pružanju prve pomoći

Ekipa Zaječara se plasirala na Državno takmičenje u pružanju prve pomoći

Na Međuregionalnom takmičenju u pružanju prve pomoći i realističnom prikazu povreda, održanom u Zaječaru, u kategoriji omladine na državno takmičenje plasirale su se ekipe Požarevca, Vranja i Zaječara, a  iz kategorije podmladka najbolje su bile ekipeiz Niša, Vranja i Prokuplja. U realističnom prikazu najviše su se istakle ekipe iz Požarevca, Zaječara i Niša. Učesnici ovog takmičenja istakli su da je humanost glavni pokretač za njihov rad i trud.

Kroz temeljnu i stručnu obuku, koju Crveni krst pruža, radi se ne samo na popularizaciji prve pomoći kod osnovaca i srednjoškolaca, nego i kod celokupnog stanovništva.

„ Oko 5000, 5500 dece ulazi u sistem takmičenja koja se odvijaju da bi deca pokazala svoje znanje i da se time popularizuje upravo jedna stavka koju dosta dugo neguje Crveni krst Srbije, a to je prva pomoć“, rekao je dr Branislav Ljiljak, predsednik komisije za prvu pomoć Crvenog krsta Srbije.

Branka Kapetanović, iz Crvenog krsta Srbije, kaže da pored toga što deca vežbaju prvu pomoć oni zapravo razvijaju svest o važnosti tih veština i drugačiji pogled da to nije samo veština koja je možda potrebna ako ste u nekoj posebnoj struci. „To je veština koja vam može sutra zatrebati u bilo kojoj situaciji. Da li je u pitanju pomoć koju ćete sami sebi pružiti, ili da pomognete drugu, drugarici, članu porodice ili, naravno, onom neznancu na ulici kada ga sretnete u stanju bolovanja ili kada ima neku povredu“, naglasila je Branka.

Takmičenje je osmišljeno da se na poligonima simuliraju povrede moguće u realnom životu. Zadatak učesnika je da pokazivanjem znanja iz prve pomoći brzo i stručno pomognu u zamišljenoj situaciji.

Na Međuregionalnom takmičenju u u pružanju prve pomoći i realnističnom prikazu povreda učestvovalo je 18 ekipa sa područja istočne i južne Srbije. Državno takmičenje se organizuje početkom školske godine, septembra ili oktobra, dok će se najbolji takmičari nakon toga plasirati na Evropsko takmičenje.

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts