среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Počela je Manifestacija „Muzeji za 10“

Zaječar: Počela je Manifestacija „Muzeji za 10“

Počela je Manifestaciju Muzeji za 10, kako od ove godine glasi naziv ovog događaja. Manifestaciju su pokrenuli još 2015. godine direktori nacionalinih muzeja sa idejom da kroz zajednički rad ukažu na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji i da višednevnom akcijom svoje sadržaje i programe približe posetiocima. Manifestacija Muzeji za 10 održava se od 14. do 20. maja u preko 80 muzeja i ustanova kulture u Srbiji među kojima i narodni muzej u Zaječaru, u 46 gradova i na više od 120 lokacija, besplatno su otvorili vrata publici. Tokom trajanja manifestacije posebno će biti obeležen Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropska noć muzeja (19. maj).

Narodni muzej u Zaječaru je takođe pripremio tri izložbe: izložbu radova nastavnika likovne kulture koji rade u školama Zaječarskog i Borskog okruga u Galeriji Radul begovog konaka, izložbu slika „Prag i srpski slikari“ u Galeriji Narodnog muzeja Zaječar i izložbu „Život predmeta“ u okviru koje će publici premijerno biti predstavljeno 5 eksponata iz arheološke, etnološke, istorijske i umetničke zbirke, koji govore zanimljive priče o vremenu u kome su nastali.

Maja Živić direktorka narodnog muzeja u Zaječaru podseća da su 15. maja pre 65 godina počela iskopavanja na Romulijani, tim povodom je u okviru pomenute manifestacije pretstavljena knjiga o Romulijani prof. dr Milke Čanak Medić, koja je u to vreme bila istraživač i konzervator u Gamzigradu.

Pored toga publika će biti u prilici da pogleda i projekciju filma „Ruski rezervat“ sa Međunarodnog filmskog festivala dokumetarno-duhovnog filma Zlatni vitez. Inače besplatni programi u okviru ove nacionalne manifestacije obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, dečijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja. Ulaz je besplatan tokom svih sedam dana.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts