четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Slavica Đukić Dejanović boravila u Zaječaru i prezentovala „Strategiju podsticanja rađanja“

Slavica Đukić Dejanović boravila u Zaječaru i prezentovala „Strategiju podsticanja rađanja“

U prostorijama preventivnog centra Zaječarskog doma zdravlja sinoć je održan simpozijum pod nazivom “ Citodijagnostika i kurativni tretman bolesti donjeg reproduktivnog trakta žena”.

Na simpozijumu je između ostalog bilo reči i o skriningu karcinoma grlića materice u Srbiji, kao I o karcinomu vulve i grlića materice u Zaječaru tokom 2016 2017 godine u čemu je govorila prim dr Vera Najdanović Mandić načelnik načelnik zaječarskog dispanzera za žene.

Cilj ovog simpozijuma bio je da se poveća svest kod lekara ali I kod građanstva o značaju preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka grlića materice.

Pomenuti skup u Zaječaru posetila je i profesor doktor Slavica Đukić Dejanović koja je tom prilikom prezentovala “Strategiju podsticanja rađanja”., a nakon izlaganja  u zaječarskoj gradskoj upravi ona se sastala I sa gradonačelnikom zaječara Boškom Ničićem.

Kao vodeći razlog u opadanju nataliteta poslednjih godina na području Zaječara i čitave Timočke krajine gradonačelnik Ničić naveo je odlazak iz grada najreproduktivnijeg dela stanovništva, ako I nemogućnost zaposlenja u rodnom mestu.

Maloletničke trudnoće koje su sve češće, kao I sterilitet među bračnim parovima predstavljaju vodeće razloge opadanja nataliteta u Srbiji. Zato bi  osnovni cilj čitavog društva morao biti usmeren na povećanje ekonomskog statusa stanovništva, ali I veći stepen  obrazovanja  uz pomoć jedinica lokalne samouprave kako za decu, tako I za roditelje.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts