петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Proglašena epidemija afričke kuge divljih svinja u okolini Kladova i u Pirotskom okrugu

Proglašena epidemija afričke kuge divljih svinja u okolini Kladova i u Pirotskom okrugu

Područja i delovi lovišta „Ključ“, „Živica“, „Miroč-Štrbac“, kao i površine delova lovišta „Nacionalni park Đerdap“, „Todorova reka“ i „Negotinska krajina“ proglašena su zaraženim od afričke kuge svinja, navedeno je u  Rešenju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Delovi lovišta „Nacionalni park Đerdap“, „Todorova reka“ i „Negotinska Krajina“, kao i lovišta „Vratna“ i „Deli Jovan“( koje obuhvata delove opština Bor, Negotin i Zaječar) proglašeni su područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja kod divljih svinja. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke kuge svinja kod divljih svinja u Srbiji, koji su registrovani u pograničnim predelima prema Bugarskoj u Pirotskom upravnom okrugu i prema Rumuniji na delu područja opštine Kladovo.

Imajući u vidu aktuelne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama preduzelo sve mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja afričke kuge svinja u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje, angažovanjem svih raspoloživih resursa i veterinarskih i lovnih organizacija.

Posebno su preduzete mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima. Uporedo sa merama sprečavanja širenja bolesti u populaciji divljih svinja, sprovode se u kontinuitetu mere nadzora i kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije.       

Iz Uprave veterine podsećaju da je pojava afričke kuge svinja kod domaćih svinja u našoj zemlji u poslednjih nekoliko meseci uspešno sanirana i držana pod kontrolom, čime je Srbija zvanično odjavila prisustvo afričke kuge svinja Evropskoj komisiji i Svetskoj organizaciji za zaštitu zdravlja životinja (OIE), u skladu sa propisanom procedurom. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts