четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Vremenski uslovi su idealni za orezivanje voćnjaka (VIDEO)

Vremenski uslovi su idealni za orezivanje voćnjaka (VIDEO)

Kako bi prinos voća, kada mu za to dođe vreme, bio što bolji, pre cvetanja mora se pravilno izvršiti rezidba. Voćke se režu u vreme biološkog mirovanja, od opadanja lišća do kretanja pupoljaka, a kako stručnjaci kažu kasnija rezidba može nepovoljno da deluje na razvoj voćaka. Izuzetno može biti opravdana kada je reč o preterano bujnim i nerodnim voćkama, kojima treba smanjiti bujnost. Kod voćnih vrsta koje ranije cvetaju i koje mogu oštetiti pozni prolećni mrazevi, kasnija rezidba, posle procene eventualnih šteta, takođe može biti opravdana.

Tokom rezidbe treba obratiti pažnju na higijenu makaza. Kako u Agroznaju kažu, voće dobro podnosi trenutne vremenske uslove, ali ukoliko ne bude padavina u narednom periodu vegetacija može početi ranije.

Rezidba voćaka kao jedna od neophodnih mera, pored obrade, đubrenja, zaštite od bolesti i štetočina i navodnjavanja zasada, omogućava redovno rađanje, visoke prinose i dobar kvalitet plodova, te je stoga treba sprovoditi redovno i uz konsultaciju i pomoć stručnog lica. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts