уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Kladovo: Nautički turizam na Dunavu u Kladovu

Kladovo: Nautički turizam na Dunavu u Kladovu

Osim tradicionalne bućke na Dunavu kod Tekije, na ovoj reci se održavaju i brojne regate, najpoznatija u ovom kraju je dunavska regata  od Tekije do HE “Đerdap 2″, duga 92 kilometara, koja se završava na plaži Kusjak na veštačkom jezeru druge po veličini fabrike struje na Dunavu u našoj zemlji. Cilj ove manifestacije je da se afirmišu sportovi na vodi i turistički potencijali opština kroz koje Dunav prolazi u istočnoj Srbiji.  Sa 2.000 kilometara plovnih puteva, od kojih su tri reke u međunarodnom režimu plovidbe, Srbija ima velike neiskoričhene mogućnosti za razvoj nautičkog turizma.

Bogosav Popović iz Kladova je dugogodišnji član kajakaškog kluba Tekija, on ističe da je nautički turizam budućnost u razvoju ove grane, ali da treba u ovu oblast dosta ulagati. “ Ja sam baveći se nautičkim turizmom stekao mnoge prijatelje i ostvario brojna poznanstva, ljudi poput mene koji su rođeni pored Dunava razumeju tu strast prema sportovima na vodi“, kaže Popović.

Kada je nautički turizam u pitanju, neophodna je edukacija stanovništva u priobalju i podizanje ekološke svesti,  korišćenje voda je višenamenska oblast, neophodna je i bolja promocija svega što može da se vidi i doživi na rekama. Nažalost nautički turizam u našoj zemlji karakteriše nepostojanje marina i benzinskih pumpi na vodi, zatim neadekvatni uslovi za pristajanje i boravak u mnogim mestima, ali i pored toga najjači utisak učesnika svih regata u našoj zemlji,  bio je gostiprimstvo i ljubaznost domaćina i njihov trud da što bolje predstave znamenitosti svojih mesta.

 

Related posts