уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
U Kladovu je 26. aprila svečano otvorena tvrđava Fetislam

U Kladovu je 26. aprila svečano otvorena tvrđava Fetislam

Tvrđava Fetislam poslednje uporište turske vlasti na krajnjem istoku Srbije, nakon godina propadanja, konačno je dobila novi sjaj. Ova fascinantna građevina koja datira iz 16. veka, pružiće turistima u narednom periodu zanimljive sadržaje, obnovljena je sredstvima EU i Vlade  Nemačke kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, kako bi razvili lokalni turizam i pretvorili ga u pokretač ekonomije. Tvrđava je zvanično otvorena u sredu 26. aprila na Dan opštine Kladovo, a na otvaranju su pored ostalih prisustvovali Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofere, ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad.

Nemačka ambasadorka Konrad rekla je da je otvaranje rekonstruisane tvrđave Fetislam „važan događaj za ljude u Srbiji, ali i u EU“.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvario je obnovljenu tvrđavu Fetislam i Letnju pozornicu, istakavši da ova tvrđava nikada nije lepše izgledala od kada je od Turaka prešla u naše ruke.

U obnovu tvrđave Fetislam kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ uloženo 1,3 miliona evra.
Rekonstrukcijom tvrđave  obuhvaćeni su Varoš kapija sa pratećim bedemima i kazamatima i Letnja pozornica u Malom gradu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts