уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotinska krajina „Zlatni rudnik“ za arheologe

Negotinska krajina „Zlatni rudnik“ za arheologe

Prostor na kojem se nalazi Negotinska krajina kroz koju protiče i najveća evropska vodna saobraćajnica Dunav, bogat je arheološkim lokalitetima. Tu se nalazi jedna od četiri carske palate iz doba tetrarhije, palata tetrarha Maksimina Daje, zatim brojna nalazišta u okviru rimskog limesa koji obuhvata i susednu opštinu Kladovo. Muzej Krajni u Negotinu već godinama unazad vrši istraživanja na pomenutim lokalitetima, a otkrića do kojih je došao su neprocenjljiva.

Jedan od najznačajnijih kasnoantičkih gradova na Dunavu, Akves, u Prahovu pored svog vojnog i ekonomskog značaja na prostoru rimske dunavske utvrđene granice (Limes), igrao je veoma važnu ulogu u samom sutonu rimske dominacije ovog prostora, a naročito u periodu ranog hrišćanstva, tokom IV,V iVI veka kada je bio i episkopsko sedište.

Utvrđena vojna granica ili limes, koja je na prostoru Srbije u vreme Rimskog carstva činila barijeru u odnosu na druge zemlje i narode, predstavlja polaznu tačku brojnim arheološkim istraživanjima. Istraživanje priobalnog dela Dunava sa srpske strane od Kladova do Negotina izvršeno je da bi se konačno znalo šta je od arheoloških lokaliteta ostalo nakon više od 30 godina od zaštitnih istraživanja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts