субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Prednosti i nedostaci ograda od kovanog gvožđa

Prednosti i nedostaci ograda od kovanog gvožđa

Na dvorišnim ogradama i kapijama, na terasama, prozorima, klupama, kovano gvožđe izgleda elegantno i superiorno. Poznato je da je trajno i skupo, zbog čega dodaje vrednost nekretnini, a klasična dizajn rešenja u izradi čine ga prepoznatljivim i lepim.

Na našim prostorima obično su prisutne kovane ograde i kovane kapije, koje poseduju sve navedene prednosti, ali i nekoliko nedostataka. Vlasnici i budući vlasnici trebalo bi da ih imaju u vidu.

Ukoliko razmišljate o naručivanju građevinskih elemenata od kovanog gvožđa koji će biti postavljeni na otvorenom, ili ih već imate, prva stavka je održavanje. Najbolji savet dobićete od majstora koji rade sa ovim materijalom, ali imajte u vidu sledeće. Vremenske prilike utiču na kovano gvožđe, pa bi redovno trebalo proveravati stanje, štititi ogradu ili kapiju odgovarajućim premazom, i reagovati čim se najmanji tragovi rđe pojave. Pravovremena intervencija uštedeće vam dosta novca, pošto se elementi zapuštene ograde ili kapije teško popravljaju ili menjaju novim.

Razmislite unapred o manjku privatnosti koju ograde pružaju, kako biste mogli da osmislite odgovarajuće rešenje ako želite da zaklonite posed od pogleda. Kovano gvožđe se može efektno kombinovati sa panelima od drveta, brušenog stakla, sa četinarima, čak i sa manjim solarnim panelima. Odaberete varijantu primerenu vašim uslovima.

Kovano gvožđe je skupo zbog procesa izrade, a visoki su i troškovi njegovog postavljanja. Ukoliko tek planirate da poručite ogradu ili kapiju, tražite unapred kompletan predračun u nekoliko varijanti. Možda isti efekat možete da postignete i sa smanjenjem broja ili složenosti elemenata. Ponekad su najinteresantnija rešenja u kojima se pojedinačni komadi gvožđa ističu kao detalj, ili kontrast drugom, jeftinijem materijalu. Prikupite informacije o zemljištu, ako je u pitanju ograda ili kapija. Možda će biti potrebni dodatni radovi da bi se bezbedno učvrstila teška konstrukcija. 

Pošto smo naveli osnovne nedostatke, vratimo se još jednom na prednosti.

Kovano gvožđe je veoma, veoma trajno, što znači da, uz pravilno elementarno održavanje, ne menja izgled i funkciju vekovima.

Možete se opredeliti za klasičnu formu, ali imate pred sobom i niz unikatnih rešenja. Majstor će na mestima koja odredite napraviti oblik koji želite, i tako dati jedinstven pečat vašem imanju.

Prednost ograda od kovanog gvožđa je otpornost na napade štetočina, od kojih biste morali da štitite drvene. Ograde su bezbedne ako dođe do jakog nevremena, kontakta sa životinjama, ali i lopovima. Poznavaoci tvrde da je klasičan dizajn ograda sa šiljcima nekada davno upravo služio za odvraćanje od pokušaja preskakanja.

U svakom okruženju, vaša ograda ili kapija izgledaće lepo uklopljena u prirodni ambijent, arhitektonska i pejzažna rešenja. To je jedan od razloga zbog kojih je kovano gvožđe prošlo sve testove vremena i trendova, i ostalo poželjno do današnjih dana.   

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts