уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
Advokatura u Srbiji opstaje 160 godina

Advokatura u Srbiji opstaje 160 godina

Advokatura u Srbiji opstaje punih 160 godina, još od 1862. godine, kada je prvi put uređena zakonom o pravnim zastupnicima. Za nešto više od veka ipo advokatura je napredovala, razvijala se, i danas slovi za časnu profesiju koja sa sobom nosi društvenu odgovornost.

U Srbiji danas radi 11.772 advokata, a samo istočna Srbija je u proteklom veku iznedrila vrsne pravne yastupnike, među kojima su i osnivači advokatske komore Zaječar. Ivan Ramović iz Negotina, jedan od aktera osnivanja Zaječarske komore advokata seća se da je u to vreme među advokatima bilo i nekoliko saveznih poslanika i političara.

Petar Zdravković iz Zaječara najstariji po stažu u advokaturi u ovom gradu, kaže da je advokatski poziv lep i plemenit ali je stresan i zahteva posvećenost.

Advokati su početkom prošlog veka počeli da se udružuju kako bi zaštitili svoje interese i prava, tako su zaječarski advokati 1939. godine formirali Advokatsko udruženje, a 1972. Advokatsku komoru Zaječar koja je ove godine zaokružila pola veka postojanja i rada. Pod advokaskom zakletvom u Zaječaru trenutno radi 192 advokata.

Related posts