уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu je održana završna konferencija projekta „Održivi eko prijateljski region“

U Negotinu je održana završna konferencija projekta „Održivi eko prijateljski region“

U Negotinu je održana završna konferencija projekta „Održivi eko prijateljski region“ koji opština Negotin sprovodi sa Tehnološkim institutom za akvakulturu iz Montane u Bugarskoj. Ovim projektom bio je predviđen  niz projektnih aktivnosti u opštini Negotin i okrugu Montana.

 Ukupan budžet projekta je 545.775.61 evra, od čega opštini Negotin pripada 201.387.96 evra. Projekat se iz fonda Evropske unije finansira sa 85 procenata, odnosno 171.179,75 evra, dok je učešće opštine Negotin 30.208,20 evra, što čini 15 odsto“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Projektom „Održivi eko prijateljski region“ organizovan  je niz projektnih aktivnosti, kako  u opštini Negotin, tako  i okrugu Montana. Tehnološki institut za akvakulturu je ovim projektom dobiti mrestilište za ugrožene vrste jesetre i edukativni centar za zaštitu biodiverziteta i rečnih vrsta, a u opštini Negotin su uz nabavku opreme za istraživanja, urađene brojne studije, istraživanja i analize očuvanja biodiverziteta, i utvrđeno činjenično stanje vezano za ugrožene jesetarske i druge vrste riba.

U vodnom okruženju prekogranične regije ozbiljno je ugrožen  biodiverzitet i hitan je prioritet u potrazi za alternativnim tehnikama za  očuvanje i upravljanje  biodiverzitetom riba. U  Dunavu egyistira prirodna  populacija  jesetri, čije je postojanje ugroženo i čija je zaštita neophodna.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts