уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
Besplatna sterilizacija životinja

Besplatna sterilizacija životinja

Problem napuštenih životinja na ulicama Zaječara je veliki i neretke su žalbe građana kojima oni smetaju. Za to kriv je sam čovek, jer pre uzimanja kućnog ljubimca ne razmisli dovoljno o odgovornosti koju životinja sa sobom nosi. Većina neodgovornih vlasnika pasa i mačaka svoje ljubimce puštali su na ulicu pa je u jednom trenutku bilo oko 1500 napuštenih životinja na teritoriji Zaječara. Jedino humano rešenje ovog problema jeste sterilizacija napuštenih i vlasničkih životinja, koja se trenutno  vrši besplatno.

“Trudimo se da što više hvatamo napuštene životinje i sterilišemo ih kako bi se smanjivao njihov broj na ulici. Nama stvarno jeste u interesu da u Zaječaru ima što manje napuštenih životinja, a ne da ih hranimo na ulici, kao što mnogi misle, nego nam je cilj da imamo i prazno prihvatilište i prazne ulice, a to jedino može da se reši sterilizacijom. Imamo mnoge opštine u Srbiji koje imaju šinterske službe gde se te životinje uspaljuju, ubijaju i tako dalje, a time apsolutno ništa ne rešavaju, dok su neki evropski gradovi ovaj problem rešili sterilizacijom”, rekla je Ivana Đokić iz Udruženja “Beta.

Svetske studije kažu da je sterilizacija potpuno bezopasna metoda i korisna za životinje, ali je preporuka da se sterilizacija ženki uradi pre prvog teranja jer se tako u oko 99% smanjuje mogućnost pojave tumora mlečne žlezde. Kod mužjaka je kastracija moguća isto od nekih 5, 6 meseci života.

“Gledano svu zakonsku regulativu, sterilizacija je jedina metoda kojom se može smanjiti broj nezbrinutih pasa, a samim tim smanjuju se i svi socijalni problemi koji se dešavaju, počevši od ujeda, nereda, problema u vrtovima, problema sa vlasničkim psima”, rekao je veterinar Vladimir Videnović.

Projekat je podržala Evropska organizacija za zaštitu životinja i prirode, a počeo je krajem aprila i do sada je sterilizano oko 500 pasa i mačaka, kako vlasničkih tako i sa ulice. Iz Udruženja Beta kažu da će se sterilizacija životinja vršiti i narednih meseci, te pozivaju sve građane da se odazovu ovoj akciji. Ovo Udruženje postoji od 2010. godine i finansira se isključivo od donacija ljudi. Njihov cilj je da sve životinje budu zdrave i vesele, put ka ostvarenju toga je veoma psihički težak a nagrada im je osećaj da su uradili nešto dobro i spasili živote životinja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts