петак, 18 октобра, 2024

20 godina sa vama
ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE NEGOTIN: PREDUZIMANJE PREVENTIVNIH I OPERATIVNIH MERA

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE NEGOTIN: PREDUZIMANJE PREVENTIVNIH I OPERATIVNIH MERA

Republički hidrometorološki zavod je izdao upozorenje za područje Srbije na jak i dugotrajan toplotni talas, koji će usloviti maksimalne temperature do kraja sedmice, od 35 do 40 S, uz tropske noći u urbanim sredinama. Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i početkom sledeće nedelje.

Zbog izrazito visokih temperatura na snazi je crveni alarm. S obzirom da su u pitanju ekstremno opasni vremenski uslovi, naročito ako traju nekoliko uzastopnih dana, ugroženi su životi životinja i ljudi (posebno hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate), a mogu se očekivati i ozbiljni problemi u snabdevanju električnom energijom i problemi u saobraćaju. Ovo su ekstremno povoljni vremenski uslovi za šumske i druge požare.

Sve navedeno ukazuje na potrebu spremnosti svih subjekata koje treba angažovati u cilju smanjenja rizika od oopasnosti toplotnog talasa i posledica koje može prouzrokovati i obezbediti njihovo reagovanje, tako što ćete preduzeti sledeće:

  1. Javno komunalno preduzeće Badnjevo koje raspolaže odgovarajućim kacitetima za distribuciju vode za piće da u datom periodu izvrši raspoređivanje po potrebi na teritoriji jedinice lokalne samouprave i omogući dostupnost vode za piće i osvežavanje mogućem najugroženijem stanovništvu.
  2. Da se stanovništvu sa posebnim potrebama i starijoj populaciji omogući dostava odgovarajuće flaširane vode preko Centra za socijalni rad i Crvenog krsta.
  3. U saradnji sa ZC Negotin da se postave punktovi za pružanje prve medicinske pomoći po potrebi na najprometnijim lokacijama na teritoriji JLS.
  4. Pojačati preventivne mere zaštite od požara na otvorenom prostoru.

Preporuka: Mole se građani da ne pale vatru na otvorenom prostoru, deponijama i u blizini šuma zbog izazivanja požara većih razmera.

Sve primećene pojave što se tiče vanrednih događaja koje su uzrokovane ekstremno visokim temperaturama prijaviti na kontakt telefon 019/544-000, Situacionom centru za obaveštavanje Negotin i Vatrogasno-spasilačkom odeljenju na broj 193.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts