субота, 27 јула, 2024

20 godina sa vama
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE, U KLADOVU PREDSTAVILA 12 JAVNIH POZIVA

NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE, U KLADOVU PREDSTAVILA 12 JAVNIH POZIVA

U sali Skupštine opštine Kladovo održan je Forum poslodavaca koji je, u saradnji sa lokalnom samoupravom, organizovala borska Nacionalna služba za zapošljavanje. Forumu je prisustvovalo više od 10 poslodavaca iz javnog i privatnog sektora kako bi čuli program i mere aktivne politike zapošljavanja za ovu godinu.

„NSZ, Filijala Bor, po drugi put, organizuje u Kladovu Forum poslodavaca. Dobar je događaj za poslodavce i za nezaposlena lica koja mogu biti uključena u ove mere. Nacionalna služba za zapošljavanje 5. aprila raspisala je 12 javnih poziva namenjenih poslodavcima i nezaposlenima, a odnose se na uključivanje tih lica u aktivne mere zapošljavanja. Očekujemo da se na ovaj način u Srbiji zaposli ili radno angažuje oko 23.000 lica. Za ove mere iz republičkog budžeta izdvojeno je 7,75 milijardi dinara. Pored ovih sredstava i lokalne samouprave izdvajaju značajna sredstva i očekujemo odluku ministra, kada je u pitanju sufinansiranje aktivnih mera“, rekla je Lidija Načić, direktor NSZ, Filijale Bor.

Opština Kladovo je za ovu godinu po Lokalnom akcionom planu zapošljavanja, za period od tri godine od 2024. do 2026. izdvojila nikad više sredstava, 10 miliona dinara, rekla je Načić i dodala da je mera javnih radova u realizaciji gde je uključeno 14 lica, za šta je izdvojeno 6,7 miliona dinara.

„Očekujemo odluku ministra za meru sufinansiranja namenjenu poslodavcima iz privatnog sektora za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih lica, a to su lica starosti preko 50 godina, mladi u domskom smeštaju, u starateljskim porodicama, lica koja čekaju duže od 12 meseci na evidenciji NSZ, mladi do 30 godina starosti bez osnovnog obrazovanja. Nadam se da će odluka biti doneta do kraja juna kako bismo posle u saradnji sa opštinom Kladovo i Nacionalnom službom raspisali javni poziv za 10 lica, gde će poslodavci po novozaposlenom licu dobijati 255 hiljada dinara, a za osobu sa invaliditetom 306 hiljada dinara. Opština Kladovo izdvojila je 2 miliona dinara za meru stručne prakse. Po svim aktivnim merama očekuje se da se u opštini Kladovo zaposli više od 40 lica“, istakla je Lidija Načić, direktor NSZ, Filijale Bor.

Izvor: kladovo.org.rs

Related posts