недеља, 28 априла, 2024

20 godina sa vama
Marko Panić pobednik bogojavljanskog plivanja za časni krst u Zaječaru

Marko Panić pobednik bogojavljanskog plivanja za časni krst u Zaječaru

32 plivača, među kojima su i dve žene plivali su u Timoku na Popovoj plaži za časni krst. Ova manifestacija u Zaječaru opstaje više od jedne decenije. Obeležavanje Bogojavljanja započelo je svetom arhijerijskom liturgijom u sabornom hrtamu Rođenje Presvete Bogorodice u Zaječaru, nakon koje je obavljen obred vodoosvećenja. Svečana litija je u 11h sati krenula iz porte saborne crkve ulicama grada, sve do Popove plaže gde se već 11 godina tradicionalno na ovaj dan  pliva za časni krst. Tradicionalnim pozdravom Bog se javi,  prisutnim se obratio vladika timočki Ilarion.

Među odvažnijima koji su na Bogojavljanje skočili u hladan Timok,  prvi je do krsta stigao Marko Panić, kome je ovo druga pobeda do sada, obzirom da već nekoliko godina učestvuje na ovom događaju

Osim u Zaječaru, bogojavljansko plivanje za časni krst održano je na Dunavu na gradskoj plaži u Kladovu, u ovoj podunavskoj varoši ove 2024. godine manifestacija beleži svoje 23. izdanje, dok su borani plivali po peti put na Borskom jezeru. Da podstetimo, SPC praznik Bogojavljenje proslavlja u spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts