субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
Još uvek bez dogovora o usklađivanju zarada zaposlenih u Serbia Zijin Copper Bor i Majdanpek

Još uvek bez dogovora o usklađivanju zarada zaposlenih u Serbia Zijin Copper Bor i Majdanpek

Početkom decembra 2023. godine predstavnici sindikata zaposlenih u Serbia Zijin Copper Bor i Majdanpek započeli su pregovore sa menadžmentom kompanije o usklađivanju cene rada, gde se od poslodavca traži da u skladu sa procentom inflacije u Srbiji i povećanjem minimalne cene rada od janura ove godine, cenu radnog sat zaposlenih sa dosadašnjih 192 dinara poveća na 230 dinara. Rukovodstvo kompanije nije prihvatilo zahtev sindikata, već nudi povećanje cene radnog sata od 200 dinara i povećanje varijabilnog dela ( mesečni bonus za prisutnost na radu) sa 23 dinara na 52 dinara, što radnicima ne odgovara.

Obzirom da  dogovor još uvek nije postignut, predstavnici sindikata održali su 17. januara konferenciju za novinare ispred zgrade direkcije u Boru. Kako su  objasnili,  član kolektivnog ugovora koji se tiče usklađivanja zarada, zaposlenima ne  garantuje automatsko usklađivanje na osnovu minimalne cene rada u republici Srbiji, kao što je to bilo precizirano u starom  kolektivnom ugovoru, već garantuje pregovore sa poslodavcem o usklađivanju na osnovu promene elemenata osnovne zarade.  

Kako naglašavaju predstavnici sindikalnih organizacija,  predstavnici države koji su učestvovali u tadašnjim pregovorima, garantovali su sindikalnim predstavnicima da će se usklađivanje vršiti po socijalno-ekonomskim parametrima u zemlji (minimalna cena rada, rast cena na malo, rast inflacije…), pošto pregovori nisu dali još uvek prihvatljivo rešenje, na pomenutoj pres konferenciji je rečeno da je o tekućim događajima uredno obavešteno resorno ministarstvo, te da će razgovori dveju strana biti intenzivirani u narednih sedam dana. Ukoliko dogovor u tom periodu ne bude postignut, predstavnici sindikata najavljuju štrajk od jednočasovnog prekida rada do totalne obustave rada, pa čak i blokadu najvažnijih saobraćajnica.

Na konferenciji su govorili  Slavko Blagojević Savez sindikata metalaca Srbije, Slobodan Stoilković predsednik sindikata metalurga Bor i Goran Antić predsednik sindikata metalurga majdanpek. Ovoj konferenciji za novinare prisustvovalo je nekoliko stotina zaposlenih iz Bora i Majdanpeka.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts