четвртак, 2 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Deo prošlosti Timočke krajine pripada i Đorđu Stanojeviću

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: Deo prošlosti Timočke krajine pripada i Đorđu Stanojeviću

U mozaiku koji oslikava prošlost Timočke krajine, nalazi se deo koji s punim pravom pripada Đorđu Stanojeviću. Ovaj srpski fizičar, profesor Velike škole, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, rođen je u Negotinu 7.aprila 1858. godine gde je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju, a zatim više razrede gimnazije i Veliku školu završava u Beogradu.

Stanojević je na visokoj školi studirao na Prirodno-matematičkom odseku gde je pokazao vanrednu sklonost i nadarenost prema prirodnim naukama, zbog čega ga je nakon završenih studija 1881. godine tadašnji ugledni profesor Kosta Alković zadržao za asistenta pripravnika na katedri za fiziku.

Stanojevićevo interesovanje za elektroniku i uspostavljeno tesno prijateljstvo sa Nikolom Teslom prilikom njegove posete Srbiji 1892. god. dalo je dva krupna rezultata:
prvo – napisao je u mnogo čemu do danas neprevaziđeno delo o ovom gigantu nauke (Nikola Tesla i njegova otkrića, Beograd,1894.godine),
drugo – izborio se za uvođenje električnog osvetljenja u Beogradu, umesto predloga koji je išao od hemičara da se Beograd osvetli gasom.

Đorđa Stanojevića, smatraju pionirom elektrifikacije u Srbiji, on je prvi u Srbiji uveo najveće civilizacijsko dostignuće od pojave vatre do el. energije i uveo Srbiju u red prvih zemalja u korišćenju el. energije i njhovih prednosti u modernizaciji industrije i kulturi življenja…

U njegovom rodnom Negotinu nalazi se trg koji nosi njegovo ime.

Related posts