среда, 8 маја, 2024

20 godina sa vama
U toku je izrada prostornog plana posebne namene za izgradnju akumulacije „Bogovina“

U toku je izrada prostornog plana posebne namene za izgradnju akumulacije „Bogovina“

Procedura izrade prostornog plana posebne namene za ulazak u drugu fazu izgradnje regionalnog vodostitema „Bogovina“, što podrazumeva i izgradnju višenamenske akumulacije zapremine 50.000.000 m3 vode, uz javne uvide trebalo bi da bude završena do sredine naredne godine. Prema rečima direktorke JP „Bogovina“, ugovori su već potpisana, to će raditi Institut za urbanizam i arhitekturu Srbije, a sredstva je obezbedila republička Vlada.

Nakon više od dvadest godina zastoja, ponovo su pokrenute aktivnosti na realizaciji druge faze regionalnog vodosistema „Bogovina“ što podrazumeva izgradnju višenamenske akumulacije, koja bi obezbedila stabilno vodosnabdevanje stanovništva i industrije u dovoljnim količinama za gradove i opštine Borskog i Zaječarskog okruga. Trenutno su u toku aktivnosti na izradi prostornog plana posebne namene za izgradnju pomenute akumulacije, zašta je sredstva obezbedila Vlada Srbije.

„Značaj višenamenske akumulacije „Bogovina“ je ogroman, kako za za samu opštinu Boljevac, tako i za gradove i opštine u okruženju, upravo zbog svojih višenamenskih karakteristika“, istakao je predsednik opštine Boljevac dr Nebojša Marjanović.

Prostorni plan posebne namene se radi zato što je neophodno promeniti granice akumulacije ali je takođe potrebno i sve to uskladiti sa nekim ekološkim standardima. Uz , procedura izrade prostornog plana trebalo bi da bude završene do sredine naredne godine. Time bi se stvorili uslovi za ulazak u drugu fazu izgradnje Bogovine, koja podrazumeva izgradnju brane i formiranje akumulacionog jezera, zapremine oko 50 miliona kubnih metara vode, namenjenog najpe za vodosnabdevanju Borskog i Zaječarskog okruga, a potom i za navodnjavanje oko 8.000 hetaktara obradive površine, ali i za odbranu od poplava.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts