субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
U Bistrici održan 13. „Sabor vodeničara i pomeljara“

U Bistrici održan 13. „Sabor vodeničara i pomeljara“

Nedelju dana nakon Vaskrsa, na Mali Uskrs u Bistrici nadomak Petrovca na Mlavi održana je tradicionalna manifestacija „Sabor vodeničara i pomeljara“ ove godine 13. po redu. Bistrički vodeničari otvorili su vrata svojih vodenica velikom broju posetilaca koji su u nedelju 23. aprila posetili Bistricu. Šetnja „Stazom vodenica“ uz reku Bistricu kroz ambijent očuvane prirode započela je kod Ivkove vodenice gde se okupljenim posetiocima i zaljubljenicima u prirodu obratila predsednica udruženja „Vodeničara i pomeljara“ Gorica Marinković, koja je uz reči dobrodošlice poručila okupljenim gostima da će danas upoznati tradiciju vodeničarstva ali i gostoprimstvo ovog sela, jedinstvenog u Srbiji.

Manifestaciju je zvanično kod spomen sobe Dragutina Tomaševića u centru sela otvorio predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.

Milorad Stević jedan od suvlasnika Ivkove vodenice kaže da je „Sabor vodeničara i pomeljara“ u Bistricu doveo mnoge turiste i putnike namernike, koji su facinirani ovim drvenim građevinama i vodeničarskim zanatom.

13. „Sabor vodeničara i pomeljara“ organizovali su društvo vodeničara i pomeljara, MZ Bistrica i Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi, pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi. Kako je istakla direktorka TO Petrovca na Mlavi Suzana Milošević, ovo je jedinstvena manifestacija u Srbiji, koja posetiocima pruža neponovljiv doživljaj prolazeći  „Stazom vodenica“.

Prema rečima organizatora 13. „Sabor vodeničara i pomeljara“ bio je posećeniji u odnosu na prošlogodišnji, a očekivanja su da će broj posetilaca iz godine u godinu biti sve veći.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Nova radna mašina počela sa radom

Related posts