петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Bistričke vodenice na novoj listi panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“

Bistričke vodenice na novoj listi panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“

Lokalitet Bistričke vodenice u selu Bistrica u opštini Petrovca na Mlavi svrstan je među sedam najugroženijih spomenika kulture i nasleđa u Evropi i nalazi se na novoj listi panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ (Europa Nostra). Ta organizacija je saopštila da su u najugroženije lokalitete u 2023. svrstali kompleks mlinova za mlevenje žita i valjanje sukna u okolini Petrovca na Mlavi, nazvan Bistričke vodenice. Vodenice su nastale između 19. i 20. veka, i prema oceni eksperata nalaze se na rubu uništenja usled izloženosti vremenskim uslovima. Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvršćavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica, navodi se u saopštenju.

  Predstavnici Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi su potvrdili višestruka očekivanja od realizacije pomenutog projekta, Dr Vedrana (Babić) Lazarević, analitičar za razvoj turističkog proizvoda u Turističkoj organizaciji opštine Petrovac na Mlavi, izjavila je: “ Naši primarni ciljevi  prvenstveno se odnose na upoznavanje evropske javnosti o kulturno-istorijskom bogatstvu opštine Petrovac na Mlavi i naglašene potrebe zaštite i sprečavanja dalje degradacije objekata nasleđa ovog dela Srbije. Revizijom projekta vezanog za “ Veliku vodenicu“ i izradom Studije održivog turističkog razvoja Bistrice, dobićemo platformu za uključivanje bistričkih vodenica u turističke tokove. Na ovaj način će se ostvariti ciljevi lokalne zajednice koji se odnose na ekonomski, kulturni, ekološki i društveni napredak, sačuvati stari zanati, a tradicionalni objekti aktivirati na održiv način u turističkoj privredi”.

Odabranih sedam lokacija, kako je saopšteno, ispunjava uslove za EIB Heritage Grant od 10.000 evra po lokaciji za pomoć u primeni aktivnosti koja će doprineti njihovom spasavanju. Izbor je napravljen na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i ugroženosti sa kojom se danas suočavaju. Nivo angažovanja lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera na spasavanju ovih lokacija imalo je ključni značaj. Drugi kriterijum izbora bio je potencijal ovih lokacija da deluju kao katalizator za održivi društveno-ekonomski razvoj u funkciji promovisanja mira i dijaloga unutar svojih lokaliteta i šireg regiona. 

Odbor „Europa Nostra“ odabrao je finaliste između 11 spomenika i lokacija nasleđa od osam zemalja koje su prethodno bile u užem izboru od strane „Advisory Panel“ programa 7 najugroženijih. Nominacije su predložile organizacije članice, pridružene organizacije ili pojedinačni članovi „Europa Nostra“, kao i članice „European Heritage Alliance“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts