четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Obeležen Međunarodni dan civilne zaštite

Negotin: Obeležen Međunarodni dan civilne zaštite

U Srbiji je danas nizom manifestacija obeležen Svetski dan civilne zaštite 1. mart, s ciljem da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da im se oda priznanje za sve napore, žrtve i podvige. Tim povodom je u sali Negotinske gimnazije,  održana svečana sednica Štaba za vanredne situacije opštine Negotin. Pozdravljajući prisutne predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković osvrnuo se na značaj civilne zaštite.

“ Ovaj dan se obeležava od 1990. godine odlukom Generalne Skupštine međunarodne organizacije civilne zaštite, s ciljem da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da im se oda priznanje za sve napore, žrtve i podvige“, istakao je Veličković.

„Štab za vanredne situacije opštine Negotin formiran je januara 2012.godine,svake godine se rade preventivne mere zštite u letnjem periodu, zaštita od požara i u jesenjem periodu zaštita od kišnih i snežnih padavina“, podsetio je Zoran Trailović načelnik štaba za vanredne situacije.

Sektor za vanredne situacije Ministrarstva unutrašnjih poslova intenzivno radi na jačanju civilne zaštite, a do sada je formirano 111 specijalizovanih jedinica. Osnovnu obuku prošlo je oko 2.800 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinica civilne zaštite za  gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina, zbrinjavanje i slično. Za specijalizovane jedinice civilne zaštite koje su prošle osnovnu obuku, svake godine se održavaju treninzi gde se uvežbavaju i obnavljaju stečena znanja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts