петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Obeležen Sv Trifun na Rajačkim pivnicama

Obeležen Sv Trifun na Rajačkim pivnicama

Negotinska Krajina je danas obeležila Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara. Centralna manifestacija u organizaciji Turističke organizacije opštine Negotin i pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, održana je na Rajačkim pivnicama.Okupljene goste, učesnike programa i domaćine pozdravio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, poželevši srećnu slavu i rodnu i berićetnu godinu. „Opština Negotin kroz agrarni budžet, podržava poljoprivredna gazdinstva koja se bave uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina“, rekao je Veličković pored ostalog.

Turistička organizacija opštine Negotin svake godine organizuje obeležavanje Sv. Trifuna na pivnicama, a  Kako običaji nalažu obavljen je obred rezanja slavskog kolača i orezan prvi čokot vinove loze, jer se veruje da ovim danom počinje proleće i priroda počinje da se budi. 

 Brojni vlasnici ovih jedinstvenih vinskih podruma ponudili su posetiocima svoja najkvalitetnija vina iz najboljih berbi, kao i tradicionalna jela pripremljena po starim receptima.

Obeležavanje zaštinika vinara je prilika za mnoge turiste da posete čuvene pivnice i budu deo svečarske atmosvere koja je 14. februara prisutna u ovom kraju.

Related posts