петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Počeli su 56. Mokranjčevi dani

Počeli su 56. Mokranjčevi dani

U Negotinu su u subotu 10. septembra otvoreni 56. “Mokranjčevi dani“ na kojima će do 16. septembra nastupiti renomirani horski ansambli i brojni izvođači.Festival je otvorila muzikolog dr Sonja Marinković, prof. FMU u Beogradu i selektor „Mokranjčevih dana“ dok je besedu održala kompozitor Aleksandra Vrebalov. Prvi festivalski dan je obeležilo tradicionalno natpevanje horova, a titula najboljeg  pripala je Novosadskom kamernom horu kojim je dirigovao Božidar Crnjanski.

Festivalska zastava 56. festivala Mokranjcu u čast simbolično je podignuta uz zvuke fanfara u dvorištu kompozitorove rodne kuće. Kao i svake godine pozdravnu reč je prisutnima uputio predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, ističući će Negotin narednih dana biti ispunjen duhovnom muzikom u čast čoveka koji je proslavio Negotin i ovaj kraj.

„Za mene muzika nije zabava, ona nije biznis i nije čak ni profesija, ona je alatka etike i put do duše, ravan lepote i ljubavi kroz koju je svako od nas muzičara pozvan da ostvari svoju suštinu“, istakla je u svojoj besedi kompozitorka Aleksandra Vrebalov.

„Okupljeni smo 56. put sa radošću i nestrpljenjem očekujući početak festivala posvećenom ocu srpke muzike Stevanu Stojanoviću Mokranjcu“, rekla je pored ostalog prof. Sonja Marinković selektor 2Mokranjčevih dana“ otvarajući festival.

Prvi festivalski dan je obeležilo tradicionalno natpevanje horova, a titula najboljeg  pripala je Novosadskom kamernom horu kojim je dirigovao Božidar Crnjanski.

Svečanost otvaranja 56. „Mokranjčevih dana“ započela je polaganjem cveća na spomenik Mokranjcu. Festivalski program će narednih dana publika moći da vidi na nekoliko lokacija u gradu, u sali doma kulture, na gradskom trgu i u crkvi sv Trojice .

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts