четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Održani 49. “Krajinski običaji” u Štubiku

Održani 49. “Krajinski običaji” u Štubiku

U Štubiku su minulog vikenda održani 49. „Krajinski običaji, manifestacija koja čuva uspomenu na istorijsku bitku kod Štubika i Malajnice iz 1807. godine i koja slovi za jednu od najstarijih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji.

49. “Krajinski običaji” u Štubiku okupili su i ove godine brojna kulturno umetnička društva i mnoštvo posetilaca. Ova manifestacija koja opstaje blizu pola veka i koja čuva uspomenu na  istorijsku bitku kod Štubika i Malajnice, slovi za vernog čuvara narodnog stvaralaštva.  Ove godine su nastupila kulturno-umetnička društva iz Kobišnice, Jabukovca, Bukovča, Sikola, Šarkamena, Podgorca i sela domaćina, Štubika.  

Programom je bilo predviđeno i takmičenje u narodnim veštinama a, tradicionalno, i izbor najlepše čobanice. Naša obaveza je da čuvanjem sećanja na značajne datume iz prošlosti, ukažemo mladim naraštajima koliko je važno poštovati žrtve koje su braneći slobodu podneli junaci sa ovih prostora, naši preci. Opština Negotin 49 godina podržava organizaciju manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“ u cilju negovanja tradicije, narodnih običaja i stvaralaštva.“, istakao je otvarajući manifestaciju Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin.

“Krajinski običaji” pored smotre folklora već tradicionalno godinama u nazad organizuje i seoski višeboj, pažnju gostiju i meštana privukla su pastirska i nadmetanja tradicionalnih veština. Narodni višeboj je započeo takmičenjem u brzom upredanju vune, zatim pripremom kačamka. Na kraju je proglašena i najlepša pastirica sabora, po oceni stručnog žirija titula je pripala  osmogodišnjoj Anđeli Miljković iz Jabukovca.

Ovogodišnji 49. “Krajinski običaji” običaji protekli su znaku amaterizma i entuzijazma, istakla je direktorka Doma kulture Stevan Mokranjac , naglašavajući da je ovaj dan uz prisustvo brojnih folkloraša i posetilaca bio predivan.

Manifestaciju „Krajinski običaji“, organizju Dom kulture „Stevan Mokranjac“, Mesna zajednica Štubik, KUD „Prerast“ i OŠ“Hajduk Veljko“ iz Štubika, a Pokrovitelj manifestacije, koja će sledeće godine obeležiti vredan jubilej pola veka postojanja, je Opština Negotin.

Related posts