субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Opremljena školska kuhinja u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Zaječaru

Opremljena školska kuhinja u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Zaječaru

U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Zaječaru  svečano je otvorena renovirana i opremljena školska kuhinja u kojoj će se
obučavati budući kuvari. Oprema u vrednosti od 45.000 evra obezbeđena je zahvaljujući sredstvima
Vlade Savezne Republike Nemačke, kroz projekat „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i
dualno obrazovanje“.

Ovaj projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Opremanje prostora u kome se nalazi kuhinjska oprema finansirao je grad Zaječar.

„Ministarstvo prosvete je u projekat dualnog obrazovanje uključeno od 2013. godine, a u sledećoj školskoj godini biće 66 obrazovnih profila po dualnom obrazovanju“, istakla je Gabrijela Grujić pomoćnica resornog ministra u sektoru za dualno obrazovanje i vaspitanje.

Opremanje školske kuhinje profesionalnom opremom omogućiće da se unapredi kvalitet praktične nastave za mlade koji se obrazuju za rad u oblasti kulinarstva i ugostiteljstva. Pored formalnog obrazovanja u trogodišnjem trajanju za buduće kuvare, planirano je da se oprema koristi i za neformalne obuke za nezaposlena lica.

Dualni model obrazovanja u Srbiji, kako je ranije saopšteno iz ministarstva prosvete, proizašao iz potrebe da se obrazovni sistem što više prilagodi potrebama privrede.Na taj način ubrzava se priprema i osposobljavanje za zaposlenje i drastično se skraćuje period trajanja obuke za posao.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts