петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Obeležen Svetski dan civilne zaštite

Zaječar: Obeležen Svetski dan civilne zaštite

U Zaječaru je svečano obeležen Svetski dan civilne zaštite. Obeležavanjem ovog dana Sektor za vanredne situacije MUP Srbije želi da utiče na podizanje nivoa svesti o značaju pripremlјenosti građana i njihovom poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća i opasnosti.

Civilna zaštita u Republici Srbiji ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na njenom jačanju i vraćanju ugleda. Cilј je uspostavlјanje pravovremenog i efikasnog odgovora društva na izazove i rizike, formiranjem operativnijih snaga civilne zaštite koje se mogu dobro opremiti i obučiti za delovanje u vanrednim situacijama. Načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović istakao je da država u poslednje vreme poklanja veliku pažnju i ulaže napore kako bi civilnu zaštitu vratila ne ono mesto koje joj pripada.

“ Do sada je na prostoru Srbije oformljeno i osposobljeno preko 200 jedinica civilne zaštite, od toga 100 njih sa oko 2,5 hiljade pripadnika osposobljenih za rad u najtežim uslovima“, navodi Paunović.

Na nivou  Zaječarskog okruga formirane su dva voda zaštite od požara, jedan vod za zaštitu i spasavanje iz ruševina i jedan vod za pružanje prve pomoći.

Civilna zaštita predstavlja organizovani državni odgovor na različite vrste opasnosti koje ugrožavaju ljude, životinje, životnu sredinu i kulturna dobra, u mirnodopskim i ratnim uslovima. Prema važećim zakonima u Srbiji, ovim sistemom rukovodi Uprava za civilnu zaštitu koja je deo Sektora za vanredne situacije, a koji je u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova. Deo obaveza i nadležnosti imaju i lokalne samouprave kao i druge organizacije poput vatrogasne i druge hitne službe. U slučaju proglašenja vanredne situacije na različitim organizacionim nivoima formiraju se i štabovi za vanredne situacije.Nakon ukidanja sveobuhvatne jugoslovenske opštenarodne obrane devedesetih, u Republici Srbiji civilna zaštita ulazi u period ponovnog sistemskog uređenja tek donošenjem Zakona o vanrednim situacijama 2009. godine. U skladu s tim zakonom, svojevremeno je usvojen i Zakon o zaštiti od požara, Nacionalna strategija zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama i niz uredbi među kojima i Uredba o formiranju štabova za vanredne situacije. Nakon velikih poplava 2014. godine usvojen je i Nacionalni program upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts