четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Potpisan ugovor o rekonstrukciji brodske prevodnice HE Đerdap 2

Potpisan ugovor o rekonstrukciji brodske prevodnice HE Đerdap 2

Radovi na rekonstrukciji brodske prevodnice HE Đerdap 2 započeće za oko mesec dana, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora o realizaciji tog projekta. Ugovor su potpisali ministar   građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Tomislav Momirović i predstavnik lidera konzorcijuma  DSD Noell GmbH kome je posao poveren,  Joan Gishe.

Nosilac projekta sanacije, adaptacije i rekonstrukcije prevodnice na HE Đerdap 2 je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a vrednost ove investicije iznosi 29 miliona evra. Kako je istakao ministar  Tomislav Momirović Evropska investiciona banka je obezbedila 60% sredstava, a fond Connecting Europe Facility obezbedio je ostalih 40%.

Konzorcijum predvođen nemačkom kompanijom DSD Noel izvodiće radove na rekonstrukciji brodske prevodnice Hidroelektrane Đerdap2. Njihov predstavnik Joan Gishe naglasio je da se nada će i ovaj projekat biti uspešan kao i predhodni, kada je rekonstruisana brodska prevodnica na elektrani kod Kladova.

„Negotin je počastvovan što je dobio ovakvu investiciju koja će poboljšati plovidbu na Dunavu i doprineti razvoju potencijala ovog kraja“, rekao je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, on je dodao da za istok Srbije predstoje bolji dani.

Kako je ranije navedeno, oprema brodske prevodnice je zastarela, pa je potrebna njena adaptacija i popravka konstrukcije koja je oštećena. Ističe se da radovi ne podrazumevaju proširenje prevodnice, a kako je ministar Momirović istakao radovi će početi za oko mesec dana.

Related posts