четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Sveti Trifun obeležen tradicionalno na Rajačkim pivnicama

Sveti Trifun obeležen tradicionalno na Rajačkim pivnicama

Slava vinara i vinogradara Sveti Trifun obeležana je tradicionalno na Rajačkim pivnicama. Obred rezanja slavskog kolača obavljen je u prusustvu sveštenika SPC, ovogodišnjeg kolačara, budućeg domaćina slave, meštana i njihovih gostiju.

Sveti Trifun zaštitnik vinogradara, brojnih esnafa, mehandžija ali i zaštinik bračne ljubavi obeležen je širom Negotinske klrajine. Godinama u nazad centralna manifestacija proslave ovog sveca je na Rajačkim pivnicama i taj običaj je ispoštovan i ove godine. Svetkovina je ovoga puta prilagođena datim okolnostima, bez kulturno umetničkog programa ali uz obredno rezanje slavskog kolača.

U Negotinskim selima gde se uzgaja vinova loza , na ovaj dan se odlazi u vinograd i zareže loza a potom se celi dan čašćava u slavu sveca. TO opštine Negotin je svake godine prisutna, a kako ističe dir. Dušan Petrović Sveti Trifun se slavi u više naselja ali je cenrtralna proslava uvek u Rajcu.

Kolačar će sledeće godine biti Ivana Mišić iz Rajca, njena porodica poseduje pivnice i već dugi niz godina proizvode odlična vina.

Slavu vinara i vinogradara proslavili su i meštani Rogljeva, Smedovca, Tamniča, Rečke, Veljkova, Mihajlovca i ostalih vinogradarskih naselja.

Related posts