петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
NSZ organizovala u Negotinu forum poslodavaca

NSZ organizovala u Negotinu forum poslodavaca

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Bor održali su u Negotinu prezentaciju javnih poziva/konkursa za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja za 2022.godinu, predviđenih Strategijom zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine i Akcionim planom za period od 2021. do 2023.godine u Republici Srbiji.

NSZ je 31. januara raspisala 12 javnih poziva za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja. Prema rečima v.d direktora filijale NSZ Bor Lidije Načić, ovi javni pozivi nisu namenjeni samo poslodavcima već i nezaposlenim licima, kojih na evidenciji u Negotinu ima 1964 od tog broja više od 50% su žene, odnosno 1091.

Lokalna samouprava je i ove godine u bužetu predvidela 2 miliona dinara za smanjenje broja nezaposlenih, a ukoliko bude bilo potrebe za većim iznosom sredstava, nadležni u opštini će pronaći način da se taj novac obezbedi, potvrdio je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

NSZ je u ovoj godini izdvojila 800 miliona više nego prošle godine za podršku koju pruža kroz pomenute javne pozive, što iznosi 6 milijardi i 550 miliona dinara. Direktorka Načić je napomenula da će oko 20 000 hiljada nezaposlenih lica zahvaljujući ovim merama moći da se zaposli.

Furumu je prisustvovalo 25 poslodavaca iz Negotina, preduzetnica Nada Lazić kaže da su njena iskustva pozitivna i kaže da već duži niz godin koristi razne programe NSZ-a.

Prema podacima NSZ oko 50% novootvorenih firmi opstane posle godinu dana i ostaje na tržištu, što je kako kaže direktorka Načić dobar podatak, ako se uzme u obzir da se uspehom smatra i ako na tržištu opstane nešto više od 30% preduzeća. Ona je precizirala da je na kraju prošle godine nezaposlenost u Negotinu bila za 5% manja nego u istom periodu prethodne godine, dok je na teritoriji koju pokriva filijala Bor taj procenat nešto veći od 10%.

Related posts