четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
ODBORNICI SO КLADOVO USVOJILI BUDŽET ZA 2022. GODINU

ODBORNICI SO КLADOVO USVOJILI BUDŽET ZA 2022. GODINU

Na sednici SO Кladovo odbornici su usvojili Izveštaj o realizaciji budžeta opštine Кladovo za prvih devet meseci ove godine uz konstataciju da je poslovanje lokalne samouprave bilo racionalno, da su sredstva trošena namenski u skladu sa finansijskim planom. U analiziranom periodu ukupni prihodi po svim izvorima finansiranja realizovani u iznosu od 581.449.348 dinara ili 74, 6 odsto u odnosu na plan, čulo se sa skupštinske govornice. S obzirom da je izvršenje ukupnih rashoda i izdataka budžeta opštine Кladovo u periodu januar-septembar tekuće godine iznosilo 518.845.815 dinara ili 53,6 odsto u odnosu na plan, zabeležen je fiskalni suficit od 62,6 miliona dinara navela je Andrijana Antić, rukovodilac budžeta opštine Кladovo.

U nastavku sednice odbornici Skupštine opštine Кladovo odlučili su većinom glasova, da planirani prihodi i primanja budžeta za 2022. godinu budu 813.300.000 dinara. Кako je rečeno budžet za sledeću godinu je socijalno i razvojno orijentisan, izrađen je na osnovu projekcije ostvarenja prihoda, kreiran je realno, prihodi su izbalansirani i uravnoteženi sa rashodima i usmeren je na poboljšanje kvaliteta života građana.

U izradi budžeta za narednu godinu sprovedena je zakonska procedura, prema kojoj su ispoštovana uputstva i smernice Ministarstva finansija.
Na opasku da po javnom pozivu nije bilo primedbi i sugestija na predloženi dokument Nacrta budžeta za sledeću godinu, predsednik opštine Кladovo, Saša Nikolić odgovorio je da ga to što nije bilo primedbi uverava da je budžet za sledeću godinu realno projektovan. Istakao je da su povećana sredstva za izdvajanja koja se odnose na programe podrške zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i obrazovanju.

Tokom narednog leta u zoni SRC “Jezero” kreće izgradnja otvorenog bazena koji će dodatno upotpuniti turističku ponudu kladovskog kraja, istakao je Nikolić i dodao da su i u narednoj godini opredeljena sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za kapitalne investicije jer je to zamajac za ulaganja koja će u 2022. biti prioritena.

Usvajanje budžeta jedan je od najznačajnijih koraka kada je reč o funkcionisanju lokalne zajednice u narednoj godini. Aktuelni saziv lokalnog parlamenta usvojio je i Lokalni akcioni plana zapošljavana opštine Кladovo za period od 2021-2023. godine, pa će se i naredne dve godine izdvajati finansijska sredstva za realizaciju programa Stručna praksa, kao i za program zapošljavanja nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, koji podrazumeva isplatu subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Novina je da će se u naredne dve godine iz budžeta opštine Кladovo, finansirati i programi sprovođenja i organizovanja javnih radova. Odbornička većina usvojila je i predlog Odluke o pravu na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dete kojom je iznos za prvo i drugo dete povećan na 50.000 dinara, dok će se roditeljima za treće i svako naredno novorođeno dete, isplaćivati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100.000 dinara.

Na sednici skupštine jednoglasno su usvojeni Izveštaji o radu u 2020. godini, ustanova i organizacija čiji je osnivač lokalna samouprava. Zeleno svetlo dobio je i predlog odluke o nadoknadi za predsednike saveta mesnih zajednica u iznosu od 5000 dinara mesečno, koja će se isplaćivati od januara u 12 mesečnih rata.

Na decembarskom zasedanju odbornici su raspravljali o 33 tačke koliko ih je bilo na dnevnom redu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts